Izvor: KOSOVO ONLINE
25.04.2024 u 11:20
0

RAZMIŠLJA DA SE POVUČE: Sančez suspendovao svoju funkciju premijera zbog istrage protiv njegove supruge

Španski premijer Pedro Sančez suspendovao je javne dužnosti svoju funkciju da bi "zastao i razmislio" o tome da li da ostane na vlasti nakon što je sud otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge

U saopštenju, španski lider je rekao da mora hitno da odluči „da li da nastavi da vodi vladu ili da se odrekne ove časti“.

Razlog za sve je odluka suda da reaguje na optužbe za korupciju protiv Sančezove supruge Begonje Gomez. Sančez je, pak, rekao da će njegova supruga braniti svoju čast i raditi u pravosuđu.

Tužbu protiv Begonje Gomez podneli su aktivisti za borbu protiv korupcije Manos Limpias (Čiste ruke), koji su poslednjih godina učestvovali u brojnim sudskim procesima visokog profila, a vodi ih čovek povezan sa krajnjom desnicom.

Španski premijer je rekao da će odluku o svojoj budućnosti doneti pred medijima u ponedeljak 29. aprila, nakon što je razmislio o tome da li vredi ostati na funkciji „uprkos blatu“ u koji se upuštaju desnica i krajnja desnica da okrene politiku.

U dugačkoj izjavi za „X“, Sančez se požalio na „strategiju maltretiranja“ tokom meseci koja je imala za cilj da ga politički i lično oslabi ciljajući na njegovu ženu.

Sud nije izneo detalje optužbi protiv Begonje Gomez, osim što je rekao da je 16. aprila počeo da istražuje navode o trgovini uticajem i korupciji.

Međutim, sajt El Confidencial saopštio je u sredu da istraga istražuje njegove veze sa privatnim kompanijama koje su obezbedile državni novac ili javne ugovore.

Posebno je pomenuo „#sponzorski ugovor“ koji uključuje turističku grupu Globalia i fondaciju koju je vodila 2020. pod nazivom IE Afrički centar. Globalia je 2020. obezbedila pomoć od 475 miliona evra za svoju avio-kompaniju Er Evropa, kao deo niza vladinih paketa pomoći kompanijama tokom krize Kovid-19.

„UKRAJINA ĆE USKORO PRESTATI DA POSTOJI“ Lukašenko najavio jeziv scenario

Španska konzervativna Narodna partija (PP) je ranije u sredu zatražila objašnjenje u parlamentu, na šta je premijer jednostavno rekao da veruje u pravdu „bez obzira na sve“.

Španski mediji su objavili da je Sančez potom napustio parlament i otišao u svoju rezidenciju u Madridu, vidno uznemiren. Nekoliko sati kasnije optužio je lidera PP Alberta Nunjeza Fejoa da je radio sa krajnje desničarskom partijom Voks na njegovom svrgavanju.

„Nisam naivan. Razumem da oni osuđuju Begonju, ne zato što je uradila bilo šta nezakonito, znaju da nema slučaja, već zato što je ona moja žena“, izjavio je Sančez.

Politički saveznici su izrazili podršku Sančezu, koji je na vlasti od 2018. godine, ali njegova odluka da suspenduje javnu funkciju dolazi u napetom trenutku za njegovu Socijalističku partiju uoči izbora za Evropski parlament u junu i izbora u regionu Katalonije na severoistoku Španiji sledećeg meseca.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter