Izvor: Happy BSC
26.08.2022 u 21:54
0

„Rusi su narod koji ne gubi, sve ratove oni su dobili i nema razloga da sumnjamo da neće pobediti i ovaj“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o 184. danu ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini koji su obeležile napredak ruskih snaga prema Nikolajevu, nastavak granatiranja nuklearne elektrane u Zaporožju od strane ukrajinskih snaga, dok berzanske cene gasa u Evropi ubrzavaju rast.

O ovim i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima: rediteljem Dragoslavom Bokanom, sociologom prof. dr Ilijom Kajtezom i istoričarem prof. dr Milojem Pršićem.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prof. dr Ilija Kajtez izjavio je da se sposobnost države najbolje vidi na bojnom polju.

„Zakonitost savremenog rata je u tome, dakle: brzina, mobilnost, preciznost! Mi kroz vojnu akademiju učimo studente, buduće oficire, da celokupno njihovo školovanje na kraju, u ratnim dejstvima, može da bude svedeno na svega nekoliko sekundi. U tih nekoliko sekundi između nas i neprijatelja odlučuje se ko će biti pobednik, a ko će biti ubijen, odnosno biće poražen. Rat je u tom pogledu sa jedne strane pravedan, jer pobeđuju oni koji su sposobniji, čija država ima jaču, moćniju i precizniju tehniku, a sa druge strane traži apsolutno celog čoveka, kao što u košarci delići sekunde odlučuju pobednika, ratna dejstva postaju upravo to. Na tom ratnom planu i ratnom polju se nepogrešivo vidi koja je armija sposobnija, koja je bolje obučena, gde je lanac komandovanja efikasniji, gde je država koja stoji iza te vojske moćnija, sposobnija, u tehničko-tehnološkom i svakom drugom naučnom smislu. Prema tome ako hoćete da vidite koliko je jedna država zaista sposobna, to će se najbolje videti na bojnom polju i to se dešava i vidi se vrlo brzo. Tu apsolutno nema neke prevelike prevare, niti tu može da bude nekakvih rezultata koji nisu stvarni. Prema tome, vojni poziv je izuzetno zahtevan, njemu treba posvetiti maksimalnu pažnju, država nikada ne može preterati u brizi za kadar koji školuje, zato što iza toga stoji ono što je jednom narodu najsvetije: sloboda, teritorijalni integritet i suverenitet. Često puta oni koji napadaju vojsku otprilike kažu da vojska nije potrebna, da vojska traži velika ulaganja, ali mi vojnici tu pravimo paralelu da kao što odžak koji preko leta uopšte nije potreban, ali kada dođe zima, a zima dolazi, onda vi ne možete podići odžak, odnosno ne možete osposobiti armiju, ako je kontinuitet narušen, ako nema tradicije. U tom pogledu se ovde pokazuje ruski vojni genije koji je napadnut od celine kolektivnog Zapada, međutim oni koji znaju istoriju znaju da su Rusi narod koji ne gubi, sve ratove oni su dobili i nema nikakvog razloga da sumnjamo da neće pobediti i ovaj rat. Suviše je moćan ruski politički genije, naučni, civilizacijski, reč je o velemajstorima, tako da u suštini ono što je rekao predsednik Putin da Rusija još nije počela, mislim da se sve odvija prema planovima, oni znaju šta im je krajnji cilj i mi koji imamo daleko manje informacija nemamo razloga u to da sumnjamo. Mislim da Rusija sasvim dobro napreduje u Ukrajini“, zaključio je Kajtez.

„Rusi su zaista izbacili kalendar iz jednačine, jer su izračunali da tu neće vreme igrati presudnu ulogu“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Dragoslav Bokan izjavio je da u ratu u Ukrajini imamo dva dela nekadašnjeg SSSR-a, jedan koji se priključio nekadašnjem Berlinu i Osovini, i drugi koji se bori tragom svojih herojskih predaka.

„Ovoga puta imamo ona dva dela nekadašnjeg SSSR koji su nekada tim putevima uništavali nemačku vojsku, sada su oni suprostavljeni jedni sa drugima. Taj ukrajinski deo, koji je totalno prešao na stranu nakadašnjeg Berlina i Osovine i ovaj moskovski deo, koji se bori tragom svojih prethodnika, tih herojskih predaka iz Drugog svetskog rata. I jedni i drugi su fantastično opremljeni za rat u tim nenormalnim uslovima, blata, specijalnih vozila koja jedino tu mogu da pređu ali je sve mnogo komplikovanije nego nekada upravo zbog postojanja dronova, vazdušnog pogleda ali i zbog američke podrške satelitske koja daje položaje ruske armije Ukrajincima. Oni ne samo što dobijaju oružje i podršku druge vrste, medijsku recimo, nego dobijaju i jasne koordinate kojima onda ubijaju ruske vojnike. Rusija će to sve da pobedi“, zaključuje Bokan.

„Rusi su mogli da završe rat za sedam dana, da su oni bombardovali, kao NATO pakt, termoelektrane, vozove, autobuse, televiziju“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Prof. dr Miloje Pršić izjavio je da lično misli da su male šanse da se SAD uključe direktno u ovaj sukob, ali da ne isključuje tu mogućnost, i dodaje da bi u tom slučaju došlo do apsolutne kataklizme čovečanstva.

„Nivo amoralnosti u zapadnim društvima je ispod svakog nivoa. To bi našem narodu rekli da je sve to dostiglo onaj najniži nivo šljama, pravi termin, dobar termin. Imaju neke vrednosti koje se ne mogu svrstati u nešto normalno i pristojno. Rat u Ukrajini traje šest meseci, bliži se zima, bliži se vreme otežanih uslova za izvođenje borbenih operacija. U Evropskoj uniji mnoge zemlje, vidite i poslanici evropskog, nemačkog, francuskog parlamenta se protive daljim isporukama naoružanja Ukrajini. Međutim informacija je da sama Nemačka nema dovoljno naoružanja za svoje potrebe ukoliko bi, ne daj Bože, došlo do sukoba. U Evropi je konkretno na sceni jedan rashol, rashol zbog nedostatka borbenih sredstava, nedovoljno i za sopstvene potrebe, ekonomska kriza koja ih veoma pritiska, s druge strane pribaltičke zemlje idu u jedan ekstrem kada je u pitanju odnos prema Rusiji. Pre neki dan su čak oborili spomenik „Majci Rusiji“ podignut za doprinos koji su dali u Drugom svetskom ratu. SAD vode jednu ratobornu politiku od 1945. na ovamo. NATO pakt je njihov instrument realizacije politike. Definicija je da je rat nastavak jedne politike, samo drugim sredstvima. Ako je NATO pakt oružana sila praktično SAD, ako je i oružana sila Velike Britanije. Pazite, ministarka odbrane velike Britanije, koja se kandidovala da zameni Borisa Džonsona na mestu premijera, na pitanje: „Da li je spremna da u svom kabinetu ako stoji tašna sa dugmetom, da upotrebi nuklearno naoružanje“, bez časa, bez razmišljanja je rekla da je spremna da upotrebi nuklearno naoružanje. U tom kontekstu da pomenem da u Drugom svetskom ratu samo Jugoslavija, Poljska i SSSR imaju gubitke od oko 51 odsto ljudstva, a da Britanija, Amerika i Francuska imaju tek jedan odsto, pogledajte taj odnos razmera. Ovoga puta Amerikanci vode isti onaj rat gde nemaju nikakve sopstvene gubitke, dakle vode posredan rat. Lično mislim da su male šanse da se SAD uključe direktno u ovaj sukob, ali ne isključujem tu mogućnost, onda bi bila kataklizma, sukob NATO pakta i Ruske Federacije. Stvara se problem veliki jer je aktiviran Tajvan kao potencijalno žarište, Balkan je aktiviran kao potencijalno žarište. Ono što se dešava srpskom narodu prenesite samo na Rusku Federaciju to vam je isti par opanaka, ista metodologija, ništa od toga nema velike razlike. Ne očekujem da bi Amerikanci to mogli da urade jer se onda čovečanstvo ostavlja nuklearnom ratu i ka apsolutnoj kataklizmi čovečanstva“, zaključio je Pršić.

Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter