Izvor: RT
08.10.2023 u 19:18
0

RUSIJA POSLALA ULTIMATUM ZA REŠENJE RATA U IZRAELU: Ovo se mnogima neće svideti!

Potvrđujemo naš principijelan i dosledan stav da ovaj sukob, koji se odugovlači već 75 godina, ne može nasilno da se reši, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova

Ruska Federacija izražava zabrinutost zbog situacije u zoni palestinsko-izraelskog sukoba i potvrđuje principijelan stav da nema nasilnog rešenja za ovaj problem, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Moskva izražava najozbiljniju zabrinutost zbog naglog pogoršanja situacije u zoni palestinsko-izraelskog sukoba. S tim u vezi, potvrđujemo naš principijelan i dosledan stav da ovaj sukob, koji se odugovlači već 75 godina, ne može nasilno da se reši. Jedini izlaz iz te situacije je isključivo politički i diplomatski put, kroz uspostavljanje punopravnog pregovaračkog procesa na poznatoj međunarodno-pravnoj osnovi, koja predviđa stvaranje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine, sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu, živeći u miru sa Izraelom“, kazala je Zaharova.

Zaharova je napomenula da Palestina i Izrael moraju da počnu pregovarački proces i da Rusija poziva obe strane da se zaustave nasilje i prekinu vatru.

SRBI POSLEDNJE DVE GODINE TRPE PROVOKACIJE, NE IGRAJTE SA SA NJIMA: ORBAN demolirao ANTISRBE JEDNOM REČENICOM!!! (VIDEO)

„Pozivamo palestinsku i izraelsku stranu na hitan prekid vatre, zaustavljanje nasilja, neophodnu uzdržanost, uz pomoć međunarodne zajednice, pregovaračkog procesa koji ima za cilj uspostavljanje sveobuhvatnog, trajnog i dugo očekivanog mira na Bliskom istoku“, naglasila je.

Kako je napomenula, Moskva smatra da je eskalacija palestinsko-izraelskog sukoba posledica nepoštovanja rezolucija Saveta bezbednosti UN i „blokiranja Zapada rada bliskoistočnog kvarteta“.

„Trenutnu veliku eskalaciju situacije smatramo još jednom izuzetno opasnom manifestacijom začaranog kruga nasilja, koja je direktna posledica hroničnog nepoštovanja relevantnih rezolucija UN i Saveta bezbednosti i stvarnog blokiranja Zapada rada bliskoistočnog ‘kvarteta’ međunarodnih posrednika koji čine Rusija, SAD, EU i UN“, zaključila je portparolka ruskog MSP.

Oko 951 osoba je ranjeno, a najmanje 161 osoba je izgubilo život u raketnom napadu koji je jutros izveden iz Pojasa Gaze na južni i centralni Izrael. Hamas je preuzeo odgovornost za napad i naveo da je lansirano 5.000 raketa, javljaju svetske novinske agencije.

Izraelska vojska saopštila je da se na teritoriju zemlje infiltrirao veliki broj terorista, kao i da su oko dva sata nakon napad na Izrael pokrenuli vazdušne udare na pojas Gaze.

Izraelska vojska je proglasila pripravnost za rat i optužila palestinski Hamas, koji ima vlast u Pojasu Gaze, za ovaj napad.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da se Izrael nalazi u stanju rata a ne u formatu operacije

„Građani Izraela, mi smo u ratu“, kaže on. „I mi ćemo pobediti. Neprijatelj će platiti cenu kakvu nikada ranije nisu znali“, rekao je on u svom prvom obraćanju javnosti od početka palestinskog napada.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter