Izvor: beta/ria
23.04.2024 u 09:54
0

RUSIJA UPOZORAVA EVROPU: Odmazda je spremna, biće bolna

Saveznica ruskog predsednika Vladimira Putina upozorila je Evropu da je Rusija već napisala zakon za odmazdu ako Zapad zapleni gotovo 300 milijardi dolara ruske imovine i iskoristi je za pomoć Ukrajini

Nakon što je predsednik Vladimir Putin poslao vojsku u Ukrajinu 2022, Sjedinjene Države i njene saveznice zabranile su transakcije s ruskom centralnom bankom i ministarstvom finansija, blokirajući oko 300 milijardi dolara ruske imovine na Zapadu.

Najviši zvaničnici u Sjedinjenim Državama žele da zaplene imovinu kako bi pomogli Ukrajini, iako su neki bankari i evropski predstavnici zabrinuti da bi takvo uzimanje imovine stvorilo opasan presedan.

RUSI GAĐALI TV TORANJ U HARKOVU: RUSKE trupe odsecaju grad od ostatka Ukrajine – sprema se juriš(VIDEO)

Američki Predstavnički dom usvojio je u subotu zakon s odredbom koja omogućava zaplenu ruske imovine, ali lavovski deo ruske imovine nije u SAD, nego u Evropi.

„Imamo pripremljen odgovor“, izjavila je Valentina Matvijenko, predsednica ruskog gornjeg doma parlamenta, a prenosi državna novinska agencija RIA.

„Imamo nacrt zakona s merama odmazde koji smo spremni da odmah razmotrimo, a Evropljani će izgubiti više od nas“, rekla je Matvijenko, koja je članica moćnog ruskog Saveta bezbednosti.

Matvijenko nije precizirala kakav će biti odgovor na uzimanje ruske imovine o čemu se još uvek raspravlja na Zapadu.

Jedna opcija o kojoj Zapad raspravlja je da se zapleni prihod od imovine bez uzimanja same imovine.

Kremlj optužuje Zapad da vodi ekonomski rat

Putin kaže da je Zapad pokrenuo ekonomski rat protiv Rusije, tvrdeći pri tom da je ruska privreda, koja je porasla 3,6 odsto prošle godine, otporna na zapadne sankcije koje je trebalo da zaustave rusku trgovinu.

Kremlj je u više navrata rekao da bi bilo kakva zaplena njegove imovine bila u suprotnosti s načelima slobodnog tržišta koje Zapad proklamuje, ida bi potkopala poverenje u američki dolar i evro, istovremeno odvraćajući globalna ulaganja i potkopavajući poverenje u zapadne centralne banke.

Rusija je rekla da će osporiti svaku konfiskaciju svoje imovine na sudu.

Neki ruski zvaničnici su sugerisali da bi, ako se ruska imovina zapleni, imovina stranih ulagača blokirana na posebnim računima u Rusiji mogla da doživi istu sudbinu.

Nije jasno koliko je tačno novca na tim računima.

Predsednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin rekao je u ponedeljak da Rusija ima osnova da da zapleni zapadnu imovinu nakon usvajanja zakona u američkom Kongresu.

Volodin je rekao da je od 280 milijardi dolara ruske imovine zamrznute u inostranstvu, samo 5 do 6 milijardi dolara u Sjedinjenim Državama, dok je oko 210 milijardi evra u Evropskoj uniji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter