Izvor: BSC happy portal/oruzjeonline
13.07.2023 u 10:05
0

SILOVITO GNJEČE KIJEVSKE SNAGE I U ZAPOROŽJU: Ruska vojska počela kontranapade u Donbasu (VIDEO)

Dok svi prate vesti o ukrajinskoj kontraofanzivi u oblastima Zaporožja i Bahmuta, ruska vojska nastavlja kontranapade, probijajući ešaloniranu odbranu ukrajinske armije na liniji fronta Svatovo-Kremena.

FALIČNA ISPORUKA ŠVEDSKE – UKRAJINA NA KOLENIMA: Prvi zabeležen gubitak borbenog vozila pešadije CV90

Posle velikih gubitaka tokom višemesečnih borbi u šumama kod Kremene, ukrajinska vojska je počela da se povlači preko ogromne teritorije. Ministar odbrane Rusije, general armije Sergej Šojgu, potvrdio je 11. jula da su ruske snage izvele kontranapad u pravcu Krasnolimanska.

Jurišni odredi 15. i 21. brigade grupe trupa Ruskog centra odbili su ukrajinske napade kod sela Karmazinovka. Nanevši neprijatelju vatreni poraz, ruske jedinice krenule su u kontranapad i napredovale su kilometar i po duboko i dva kilometra duž fronta, tvrdi ministar odbrane.

Prema izveštajima sa fronta, ruske snage su preuzele kontrolu nad visinom u oblasti Žuravke i tu stekle uporište. Ukrajinske snage su pokušale da povrate važnu poziciju, ali nisu uspele da joj se približe.

Kao rezultat toga, ukrajinska vojska je samo u ovoj bici izgubila 5 jedinica oklopnih vozila. Oni su uključivali 2 tenka, 3 borbena vozila pešadije i do pedesetak vojnika.

Na jugu, u pravcu Krasnolimanska, ruske snage su napredovale do tri kilometra duboko u ukrajinsku odbranu i ušle u selo Torskoje, koje se nalazi na važnoj raskrsnici puteva. Rusi su ušli u grad prvi put od oktobra 2022, kada su se povukli iz regiona.

Napredujući iza reke Žerebec, ruske snage su poslednjih dana preuzele kontrolu nad dominantnim visinama i više od 10 neprijateljskih uporišta. Ukrajinski izvori objavili su snimak koji potvrđuje da je ukrajinska vojska pucala iz MLRS-a Grad na istočni deo sela, pokušavajući da zaustavi rusko napredovanje.

„Rasjašnjava se situacija u istočnom delu naselja i istočno od njega. Borbe su u toku“, navodi se u dnevnom brifingu Oružanih snaga Ukrajine.

U međuvremenu, situacija na linijama fronta u Zaporožju ostaje nepromenjena. Ukrajinska vojska nastavlja svoje napade u nadi da će probiti rusku odbranu. Prema rečima ruskog ministra odbrane, od početka ukrajinske kontraofanzive, ruske snage su uništile:

  • više od 26 hiljada ukrajinskih vojnika i tri hiljade jedinica različitog naoružanja.
  • 21 ukrajinski avion, pet helikoptera.
  • 1.244 tenka i drugih oklopnih vozila, uključujući 17 Leoparda, pet francuskih AMKS tenkova na točkovima i 12 borbenih vozila pešadije Bredli.
  • 914 jedinica specijalnih vojnih vozila, dva PVO raketna sistema, 25 borbenih vozila MLRS.
  • 403 topa, uključujući 43 artiljerijska sistema američke proizvodnje M777 i 46 samohodnih artiljerijskih jedinica iz Poljske, SAD i Francuske.

Rusi odbili nekoliko napada u Donjecku

Ministarstvo odbrane Rusije je 12. jula saopštilo da su kijevske snage učinile nekoliko pokušaja da napreduju u pravcima Južnog Donjecka, Krasnog Limana i Donjecka bez ikakvog uspeha.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je ruska grupa snaga Jug odbila 30 napada u blizini Zolotarjevke, Spornoje, Kleščejevke, Andrejevke, Sola, Severnoga, Veselog, Vodjanoja, Pervomajskog, Krasnogorovke i Petrovskog. Grupa je takođe ciljala ukrajinska okupljanja ljudstva i opreme zapadno od Andrejevke i Kleščejevke.

Prema podacima Ministarstva, gubici Ukrajine na ovom pravcu iznosili su 335 vojnika, tenk, dva borbena oklopna vozila, četiri motorna vozila, samohodnu haubicu Gvozdika i tegljenu haubicu britanske proizvodnje FH-70.

U međuvremenu u pravcu južnog Donjecka ruska grupa snaga Vostok je odbila ukrajinski napad kod Staromajorskog, a takođe je osujetila borbena izviđačka dejstva kod Ugledara. Pored toga, na meti su bili skupovi ljudstva i tehnike u blizini Storoževog, Makarovke i Prijutnoje.

Štaviše, akcije ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe suzbila je ruska vojska bliska Sladkoju.

U pravcu Krasnog Limana, ruska grupa snaga Centar odbila je dva napada ukrajinske 63. i 66. mehanizovane brigade, svaka jačine do jednog motorizovanog pešadijskog voda, u blizini Torskog i Karmazinovke. Aktivnosti diverzantsko-izviđačke grupe suzbila je grupa bliska Terniju. Pored toga, gađani su ukrajinski skupovi ljudstva u blizini Nevskog, Chervonaia Dibrova i Kuzmina.

Ukrajinski gubici u ovom pravcu iznosili su preko 60 vojnika, dva borbena vozila pešadije i jedna samohodna haubica „Akacija“, navodi ministarstvo.

Ministarstvo odbrane Rusije je takođe objavilo video koji dokumentuje nedavne operacije vučnih haubica Giatsint-B. Drugi video koji su podelili ruski izvori vesti pokazao je uništavanje samohodne haubice M109 američke proizvodnje kijevskih snaga sa lutajućom municijom Lancet.

Kijevske snage pretrpele su teške ljudske i materijalne gubitke u poslednjih nekoliko dana pokušavajući da ostvare nove dobitke pre samita NATO-a u Vilnjusu. Pored ovog neuspeha, snage su izgubile deo teritorije u pravcu Donjecka, gde je ruska vojska izvela uspešan kontranapad.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter