Izvor: BSC Happy/Oružjeonline
08.07.2023 u 13:54
0

Ruske jurišne operacije na reci Dnjepar (VIDEO)

Reka Dnjepar je jedno od strateški važnih ratišta u Ukrajini. Dok zaraćene strane artiljerijom i avijacijom gađaju neprijateljske položaje, izviđačko-diverzantske grupe na gliserima nastavljaju lokalne jurišne operacije uglavnom na području ostrva koja se nalaze u ušću.

Ukrajinska vojska je poznata po brojnim pokušajima malih grupa da pređu reku i napadnu ruske položaje na istočnoj obali, gde ih ruske snage obično uništavaju. Zauzvrat, početkom jula, ruska vojska je podelila nove video-snimke koji prikazuju njihove vojne operacije na reci Dnjepar.

Nedavno su ruski izvori podelili snimak napada krimskih izviđača na gliseru koji uspešno napadaju ukrajinske položaje na ostrvu u blizini Hersona. Operaciju su snimili i ruski vojnici i izviđačka bespilotna letelica koja je koordinirala operaciju.

Drugi zabeležen napad ruskih snaga na ukrajinske položaje nije uspeo. Ukrajinski izvori su podelili video snimak ruske posade u zasedi ukrajinskih snaga.

Ruski čamac je prvo primetila i napala ukrajinska bespilotna letelica, a zatim je grupa ukrajinskih vojnika uništila neprijatelja.

Na snimku se vidi da su neki ruski vojnici prinuđeni da koriste stare ribarske čamce za izvođenje vojnih operacija na reci Dnjepar.

Dok su Oružane snage Ukrajine opremljene od strane zemalja NATO-a naprednom vojnom opremom neophodnom za prelazak reke, ruska vojska pati od nedovoljnih zaliha naprednih vojnih čamaca.

Video koji su podelili ukrajinski izvori izazvao je javni skandal koji će verovatno naterati rusku vojnu komandu da posveti više pažnje ovom problemu.

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da kijevske snage nisu uspele da napreduju u Donjecku i Krasnom Limanu

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su kijevske snage izvele nekoliko novih napada u pravcu Donjecka, Krasnog Limana i Južnog Donjecka.

Prema podacima Ministarstva, gubici Ukrajine na ovom pravcu iznosili su tri tenka, sedam borbenih vozila pešadije, četiri kamioneta, haubicu D-20, samohodnu haubicu „Krab“ poljske proizvodnje i ljudstvo.

U međuvremenu, u pravcu Krasnog Limana, ruska grupa snaga Centra gađala je okupljanja ljudstva i tehnike ukrajinske 21. i 67. mehanizovane brigade u blizini Nevskog i Červonaja Dibrova.

Grupa je takođe odbila četiri napada u blizini Novogorovke, Novovodinoje i Jampolovke. Štaviše, aktivnosti dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe su ugušene u blizini Chervonaia Dibrova.

Ukrajina je na ovom pravcu izgubila ljudstvo, jedan tenk, četiri borbena oklopna vozila, četiri kamioneta, jednu samohodnu haubicu Gvozdika i jednu haubicu D-30, saopštilo je rusko ministarstvo.

U pravcu južnog Donjecka dva ukrajinska napada odbila je ruska grupa snaga Vostok blizu Urožajnoja. Pored toga, akcije ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe su osujećene u blizini Prijutnoje.

Pored toga, Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je video koji dokumentuje nedavni kopneni napad na ukrajinske položaje u blizini Kremene i još jedan koji pokazuje precizan udar jurišnog helikoptera Ka-52 na oklopno vozilo kijevskih snaga.

Ukrajina će verovatno intenzivirati operacije u svim pravcima u danima koji prethode samitu NATO-a 11. jula. Kijevski režim očajnički želi da postigne bilo kakvo dostignuće na terenu i poboljša status svoje kontraofanzive pre samita koji bi mogao da odredi budućnost sa savezom.

Oružane snage Ukrajine naglo su se povukle iz Pjatihatkija, napustivši svoje položaje i opremu

Vojne snage Ukrajine odlučile su da povuku trupe iz sela Pjatihatki. Ovo se saopštavaju ruske snage na osnovu operativnih podataka o vojno-političkoj situaciji u Vasiljevskom okrugu na pravcu Kamenskog, koji trenutno kontroliše 19. divizija 58. armije Južnog vojnog okruga.

Ova odluka usledila je nakon što Oružane snage Ukrajine nisu uspele da izvedu ofanzivnu operaciju, koja je već bila makar trideseta po redu. Ova operacija, započeta 6. jula, pokazala se kao krvavi neuspeh za ukrajinsku stranu.

Kao rezultat toga, komanda je dala naređenje vojnicima 128. brdske brigade da napuste naselje Pjatihatki i da se povuku.

Od 7. jula zabeleženo je značajno zatišje u ovom pravcu. Prema informacijama iz operativnog izveštaja, ukrajinska strana nije vodila aktivna neprijateljstva, ali su primećeni artiljerijski napadi.

Ujutro su ukrajinske trupe počele da napuštaju oblast Pjatihatki, povlačeći se duboko u svoju odbranu. Ruska vojska je pratila njihova dejstva, a ceo proces povlačenja trupa pratio je udar artiljerije kojom su upravljali dronovi.

Prema operativnim podacima, Ukrajnici su verovatno došli do zaključka da proboj fronta na ovom području nije obećavajući. To može ukazivati na to da Oružane snage Ukrajine vrše pregrupisavanje snaga i spremaju se da promene pravac udara.

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter