Izvor: Kurir.rs
12.12.2023 u 18:57
0

RUSKI NAUČNICI RAZVILI LEK ZA BRZO ZARASTANJE RANA: Lečiće i povrede od vatrenog oružja i gelera

Naučnici sa ruskog Istraživačkog instituta za kliničku i eksperimentalnu limfologiju (NIKEL) razvili su antibakterijski gel za brzo zarastanje rana, uključujući i rane od vatrenog oružja i gelera, saopštio je danas ovaj naučni institut.

– Istraživači su razvili prototip leka na bazi antibakterijskog peptidomimetika i inertnog polimernog gela za lečenje infektivnih lezija kože i potkožnog tkiva. Proizvod efikasno uništava patogene bakterije i podstiče brže zarastanje rana – rekao je šef odeljenja eksperimentalne farmakologije u NIKEL-u Pavel Madonov.

On je objasnio da su naučnici uveli sintetički antimikrobni peptidomimetik KAMP-1 u gel, što je antibakterijska komponenta na koju mikroorganizmi teško razvijaju otpor.

– Princip delovanja antibakterijskog peptidomimetika je da se prijanja na membranu bakterije i dovodi do njene smrti. Antimikrobni peptidomimetik je efikasan protiv različitih patogena, uključujući gljivice roda kandida – rekao je Madonov.

U proizvodnji od 2030?

Studije su pokazale da gel sa peptidomimetikom obezbeđuje antibakterijsku sanitaciju na površini rane i u susednim slojevima dermisa bez značajne apsorpcije u sistemski krvotok.

To znači da lek ne pokazuje veliku toksičnost.

Takav antimikrobni gel može biti tražen u hirurgiji i u lečenju infektivnih lezija kože. Lek koji se razvija biće efikasan za pacijente dugotrajnim ranama koje ne zarastaju, kao i ranama od vatrenog oružja i gelera, napominje naučni institut.

Puštanje ovog leka u proizvodnju, prema preliminarnim prognozama, moguće je 2030. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter