Izvor: Sputnjik
18.05.2023 u 21:48
0

RAT ISCRPLJIVANJA: SAD planiraju da „ZAMRZNU“ SUKOB u UKRAJINI

Američke vlasti se spremaju za mogući scenario zamrzavanja sukoba u Ukrajini – u tom slučaju konflikt bi se razvukao na više godina ili čak decenija i bio bi sličan situaciji na Korejskom poluostrvu.

Kako navode izvori lista, različiti američki resori i Bela kuća razgovarali su o daljem razvoju ukrajinskog sukoba. Konkretno, razmatrali su i opcije za „zamrzavanje“ konflikta na duže vreme kada bi bile dogovorene potencijalne linije, a Ukrajina i Rusija bi pristale da ih ne prelaze. Ističe se da te linije ne bi morale da budu zvanične granice.
Problem po Zapad je taj što kontraofanziva neće zadati Rusiji „smrtni udarac“.
Američki zvaničnici smatraju da će sukob još dugo biti u „gorućoj fazi“, te da Bajdenova administracija i dalje namerava da isporučuje Kijevu oružje i pruža podršku kako bi „potisnuli“ rusku vojsku sa što veće teritorije.
Izvori lista očekuju da će se borbe nastaviti i nakon navodne kontraofanzive Kijeva. Po njihovom mišljenju, u srednjeročnoj perspektivi situacija će dospeti u ćorsokak – borbe će se voditi, ali nijedna od strana neće postići značajnije uspehe. Jedna od mogućih opcija je, dodaju, i „rat iscrpljivanja“, odnosno situacija kada će obe strane pokušavati da nanesu protivniku ogromne gubitke, nadajući se da će ga poraziti.

Korejski scenario

Kako se navodi, što sukob bude duže trajao, veća je verovatnoća da će se na Rusiju i Ukrajinu vršiti sve veći pritisak – kako iznutra, tako i iz drugih zemalja. Strane će podsticati na prekid vatre, primirje ili o izradu pravnog mehanizma za obustavljanje ili prekid sukoba.
Pojedini američki zvaničnici i analitičari smatraju da model razvoja sukoba u Ukrajini može da bude Korejski rat. Aktivna faza borbi završena je primirjem 1953. godine, ali ni 70 godina kasnije zemlje nisu zvanično proglasile kraj rata.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter