Izvor: Tanjug
29.11.2023 u 16:27
1

SAMIT OEBSA U SKOPLJU: Ko će biti veća zvezda – Lavrov ili Blinken

Neposredno uoči početka 30. Saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a u Skoplju, postavlja se pitanje ko će biti zvezda ovog događaja – šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ili američki državni sekretar Entoni Blinken. Iako je poznato da će Lavrov imati nekoliko bilateralnih i multilateralnih sastanaka, kako je najavila portparolka ruskog MIP Marija Zaharova, još nije poznato tačno s kim i da li je susret Lavrov-Blinken moguć.

MASK ODGOVORIO HAMASU: Opasno je posetiti Gazu

Američka strana ne zna kako će postupiti u slučaju da se na sastanku pojavi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i da li će doći do interakcije između njih dvojice, javio je dopisnik MIA iz Vašingtona. Nemački „Bild” je 24. novembra objavio članak u kojem se poziva na anonimni izvor koji je rekao da Nemačka i SAD žele da nateraju Ukrajinu da se okrene pregovorima sa Rusijom, a podrška za to će biti nova ograničenja u obezbeđivanju naoružanja.

Lavrov i Blinken su se prvi put od početka ruske operacije u Ukrajini sreli na sastanku G20 u Nju Delhiju, a američki zvaničnici su tada saopštili da su Lavrov i Blinken razgovarali deset minuta. Kako prenosi skopski portal Plusinfo, poznato je da će Blinken na dnevnom redu imati pomoć Ukrajini od zapadnih saveznika. On je danas izjavio da u NATO nema zamora po ovom pitanju i da su članice jednoglasne. Drugo, što bi Blinken trebalo da najavi jeste uloga Makedonije u OEBS-u.

Naime, Blinken će se na samitu prvo sastati sa makedonskim ministrom inostranih poslova Bujarom Osmanijem, a potom će prisustvovati neformalnoj večeri koja će prethoditi Savetu ministara, nakon čega će Blinken otputovati u Izrael. Savetu će se obratiti ministri spoljnih poslova 76 članica OEBS-a. U Skoplje dolazi više od 1.000 delegata iz 76 zemalja. Džejms O’Brajen, pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju potvrdio je da će jedna od glavnih tema biti Ukrajina. za Blinkena, OEBS ima ključnu ulogu u poboljšanju bezbednosti u regionu.

Ovo mišljenje ne deli Marija Zaharova, portparolka ruskog MIP-a, koja je na brifingu otkrila da je nekolicina ruskih novinara sprečena da izveštava sa samita u Skoplju i da se Zapad mešao u učešće Rusije na samitu. Ona je rekla da su „stavili na kocku budućnost cele organizacije“ misleći na OEBS, a da se predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza ​​Ribeiro „čak i ne pretvara da ne radi svoj posao“.

Kako prenosi ruski Tas s ,zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Vašington nije tražio sastanak Lavrova i Blinkena u Skoplju, „neće ga tražiti i da sastanka neće biti“, dok je Lavrov rekao da su „imali nekoliko zahteva za sastanke, uključujući i od zapadnih zvaničnika“. Osim Ukrajine, na samitu u Skoplju mogu biti otvorena i druga bezbednosna pitanja u svetu. Povodom rešavanja nerešenog pitanja između Beograda i Prištine, zamenik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajen ukazao je da je snažno prisustvo Kfora na severu garancija bezbednosti i političkog napretka, kako je naveo, „dve zemlje i njihovog puta u Evropu“.

Od balkanskih tema, Blinken je potvrdio da će se na samitu razgovarati i o tome kako povećati pomoć za podršku evroatlantskoj budućnosti Zapadnog Balkana. Istovremeno, američki Stejt department je veoma podeljen oko američke politike prema Izraelu zbog rata u gazi, a Blinken je to nedavno i priznao, podseća portal Plusinfo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SAMIT OEBSA U SKOPLJU: Ko će biti veća zvezda – Lavrov ili Blinken”

  1. Zasto se brani izvestavanje…sta novinari smetaju…
    KEBS je prvo poceu Beogradu…sada je OEBS ali neLici na prviGormat…Evropa pada…doKojeg Nivoa?

    1
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter