Izvor: Telegraf
02.09.2021 u 19:02
0

Saznajemo: KOLIKE SU CENE U ZEMLJAMA „IZ SNOVA“?

Životni troškovi u većini evropskih zemalja koje nude posebne investicione programe u zamenu za državljanstvo  je na nivou proseka Evropske unije, a u nekima je čak i za trećinu jeftiniji. Izuzetak je Švajcarska, u kojoj ulagač koji tamo želi i da se nastani, mora da ima dovoljno dubok džep za jako skup svakodnevni život, znatno iznad prosečnog evropskog standarda.

 PROČITAJTE JOŠ: ZA „TELEMASTER“ NA TV HAPPY PREDSEDNIK UNIJE POSLODOVACA SRBIJE: Poslodavci su sada u problemu!

Kada investitori biraju državu u kojoj žele da za svoja ulaganja dobiju državljanstvo i da mogu u njoj i da žive, pored uslova za pribavljanje pasoša interesuju ih i životni troškovi. Eurostat je objavio podatke o indeksu potrošačkih cena u šest evropskih zemalja koje nude posebne investicione programe za dobijanje državljanstva.

Podaci analiziraju troškove u deset kategorija: za hranu, alkohol i duvan, odeću i obuću, stanovanje, nameštaj, troškove ličnog i javnog prevoza, telefonskih, internet i poštanskih usluga, troškove zabave i posete kulturnim ustanovama i događajima, te cene hrane i pića u restoranima.

Cene robe i usluga široke potrošnje u šest posmatranih zemalja, koje uključuju Švajcarsku, Austriju, Portugal, Maltu, Kipar i Grčku, uglavnom su na nivou proseka Evropske unije, a u većini pomenutih država i za 10 do 30 odsto niže od evropskog proseka, prenosi Biznis i Finansije.

Izuzetak je Švajcarska, gde su potrošačke cene čak u sedam pobrojanih kategorija više od proseka u Evropskoj uniji, izuzev kad je reč o kupovini nameštaja, troškova ličnog prevoza i komunikacija.

S druge strane, ishrana po restoranima je najjeftinija u Portugalu, ali su zato cene ličnog prevoza najviše među posmatranim zemljama. U Grčkoj su cene za javni prevoz najniže, kao i troškovi za zabavu u kulturna događanja. U Grčkoj su, međutim najskuplje telefonske, internet i poštanske usluge, dok su one najjeftinije u Austriji.

Malta ima najniže cene iznajmljivanja stanova, komunalija i održavanja kuće, a na Kipru je najjeftinije servisiranje privatnih vozila i motora.

Oni koji žele švajcarski pasoš uprkos jako skupom svakodnevnom životu, mogu da dobiju boravišnu dozvolu bez prava na rad, ukoliko sklope ugovor sa lokalnom administracijom u nekom od švajcarskih kantona i plaćaju paušalni porez u iznosu od 450.000 švajcarskih franaka.

Minimalne investicije za dobijanje državljanstva u Portugalu i Grčkoj iznose 250.000 evra, za ulaganje u nekretnine, akcije lokalnih kompanija, nauku ili kulturno nasleđe. Na Kipru je neophodno ulaganje od najmanje 300.000 evra, s tim što taj novac investitor može da uloži u kupovinu nekretnina, u akcije tamošnjih kompanija ili u investicione fondove.

Boravišna dozvola u Austriji se izdaje prema posebnom sistemu kvota, dok je Malta specifična po tome da pored standardnih mogućnosti za ulaganja, uslov je i da investitor u zamenu za državljanstvo svojim novcem podrži neku od tamošnjih nevladinih organizacija, sa minimalnim iznosom od 10.000 evra.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter