Izvor: HappyBSC/Kurir.rs
22.07.2022 u 11:31
0

STRAVIČNA ISTINA O POREKLU KOZMETIČKIH PROIZVODA: Pre ispitivanja na životinjama, deca od 5 godina igraju bitnu – poržavajuću ulogu!

Žene svakodnevno koriste kozmetičke proivode, a gotovo ni jedna ne zna kako nastaje njihov omiljeni ruž, puder, senka, maskara ili bilo koji drugi proizvod.

Jedan jutjuber se potrudio da uđe u trag pra sastojku kozmetičarskih proizvoda za ulepšavanje pa se šokirao.

ZAŠTO PUDER NIJE SVAKI DAN IDEALAN: Evo gde grešite!

Liskuni ili tinjci su grupa plošastih silikatnih minerala koja se koristi za široku proizvodnju šminkerskih proizvoda, jer je upravo on zaslužan za sjaj u njima. Bez Liskuna nema šljokica. Pored toga koristi se i u automobilskoj i elektronskoj industiji.

Veliki deo liskuna koji ulazi u šminku dolazi iz Indije, uglavnom iz Bihara i Indonesije, iz Džakarte. Madagaskar je takođe jedan od najvećih svetskih izvoznika ovog minerala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Sada dolazimo do jezivog dela. U rudnicima liskuna radi veliki broj dece, koja iz improvizovanih rudnika i raznih alata, pletenih košara rade u neuslovima čitav dan. Maloj deci, od kojih najmlađi ima samo pet godina, je lakše da uđu u jako uzak prostor, anjihove sitnje šake su ponovo pogodne za ditnu „filtraciju blistavog minerala“ .

Niko od njih nema pojma u koje svrhe se dalje koristi liskun, njima je samo važno da dobiju „neki dinar“ i pomognu svojim roditeljima da prežive.

Nakon prikupljanja Liskun uzima broker koji ga prodaje izvozniku, a on ga prodaje proizvođačima u Kini, gde se primenju u proizvodnji šminke.

Deca koja rade u rudniku zarađuju oko 10 do 30 rupija dnevno, što je oko 30 do 40 dinara, dok je na Madagaskaru ta plata, verovali ili ne duplo manja.

Deca svakodnevno rizikuje suvoje živote, a svakim udahom narušavaju svoje zdravlje.

Međutim, rešenje leži u udaljavanju od proizvoda za šminkanje, jer bi se time dodatno ppvećalo siromaštvo, a samim tim i eksploatacije, već izlaz leži u interakciji zajednica, kako bi se osiguralo da se dobit od rada rudara ovog minerala reinvestira u njihovu zajednicu, što može pružiti mnoštvo mogućnosti deci iz tih zajednica.

Mnogi brendovi u 2017. godine pokrenuli inicijativu sa ciljem stvaranja transparentnog lanca snabdevanja do 2022. godine. Oni su ponudili školovanje za decu, pristup zdravstvenoj zaštiti, a takođe su se založili za povećanje plata ( svakako isključivo odraslih) rudara, kako bi bez poteškoća mogli da izdržavaju svoje porodice i time ne primoravaju svoju decu na rad, već slati u školu.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter