Izvor: BSC Happy
10.05.2023 u 20:20
0

PRVI PUT U ISTORIJI: Švajcarska se ODRIČE NEUTRALNOSTI zbog RUSIJE

U jednoj od najvećih švajcarskih vojnih vežbi u više od tri decenije, vojnici su vežbali odbijanje izmišljenog neprijatelja, bacali granate i ispaljivali bojevu municiju dok su pokazali sposobnosti samoodbrane koje definišu njihovu „oružanu neutralnost“.

Vežbe, koje uključuju 4.000 vojnika i koje su se proširile na četiri kantona tokom devet dana, održane su pošto je uloga zemlje u evropskoj odbrani došla u fokus usred poziva da pomogne Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

„ČUPAĆEMO TI ZUBE KLJEŠTIMA“: Prigožin obećao Makronu

Na streljani Les Pradieres prošlog četvrtka, grupa vojnika pešadije – od kojih su većina civili koji učestvuju u redovnoj vojnoj službi – polako je koračala uzbrdo, koristeći dimnu bombu da prikriju svoje kretanje pre nego što su čučnuli da pucaju na mete. Vežbe LUKS 23, planirane od 2021. godine, nisu organizovane kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine, ali je švajcarska vojska saopštila da je time vežbu učinila još relevantnijom.

 – Spremnost naših partnera i razumevanje stanovništva u vezi sa ovom vrstom vežbe koja se u velikoj meri promenila – rekao je Matijas Tušer, komandant švajcarske Teritorijalne divizije  i dodao: „Ovo je, naravno, direktno povezano [sa ratom u Ukrajini].“

Porastao je pritisak javnosti i međunarodne zajednice da Švajcarska ukine zabranu izvoza oružja u ratna područja, ali neke političke frakcije strahuju da bi to označilo kraj njene spoljnopolitičke tradicije neutralnosti.

 – Razumemo da ljudi mešaju potrebu da se podrži napadnuta zemlja i potreba da zadrže mesto za agresora, kada je tako određeno, da dođe na razgovor i pronađe rešenja –  rekao je Mauro Pođa, državni savetnik zadužen za Ženevu. kantonalni deo za sigurnost, stanovništvo i zdravstvo. „Ne postoji ništa gore od zatvaranja vrata… Švajcarska treba da bude ova izlazna vrata koja su uvek tu. Ova vrata moraju biti zaštićena.“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter