Izvor: Tanjug
22.08.2020 u 04:19
0

SVET U ŠOKU! Nakon AJA SOFIJE, Erdogan još jednu CRKVU PRETVORIO u džamiju!

Turski predsednik Redžep Taijip Erdogan izdao je dekret o pretvaranju u džamiju pravoslavne crkve Hora, jedne od najpoznatijih rimskih građevina u Carigradu.

OVO MORATE ZNATI

PREŽIVELA PAKAO! Porodica iz BiH brutalno PRETUKLA ćerku zbog veze sa Srbinom, tinejdžerki OBRIJALI GLAVU i slomili REBRO?!

NAJGORE DO SADA: Pojas Gaze GORI, ispaljeno 12 raketa!

SUDAR VOZA I AUTOMOBILA KOD LOZNICE: Povređena žena

POTRESNI DETALJI: Poznata muzičarka RASKOMADALA sina (4)?! Neutešni otac objavio SNIMAK! (FOTO, VIDEO)

PRVI PUT U ISTORIJI: Žene na čelu grada

Erdogan je to učinio samo mesec dana nakon što je čuvena Aja Sofija postala muslimanska bogomolja.

U srednjovekovnoj crkvi Svetog Spasitelja u Hori, sagrađenoj blizu drevnih gradskih zidina Carigrada, nalaze se mozaici iz 14. veka i freske koje prikazuju prizore iz biblijskih priča

Oni su prekrečeni nakon što su Osmanlije osvojile grad 1453. godine, ali su ponovo otkriveni kada je – poput Aja Sofije – zgrada pretvorena u muzej pre više od 70 godina.

Prošle godine je turski sud poništio odluku vlade iz 1945. godine kojom je Hora – poznata kao Karije na turskom – pretvorena u muzej koji vodi Ministarstvo obrazovanja.

PROČITAJTE JOŠ

OPREZ: Sutra se pali žuti METEO-ALARM, evo kakvo vreme nas OČEKUJE

(UPUTSTVO) ELEKTRONSKO ZAKAZIVANJE ZA PCR TEST: Može se zakazati od ponedeljka u Kliničkom centru Srbije

STANJE NA PUTEVIMA: Radovi i zadržavanje do 60 minuta

PRVI PUT U ISTORIJI: Žene na čelu grada

Danas je u ediktu, koji je Erdogan potpisao i koji je objavljen u službenom glasniku Turske, navedeno da je upravljanje džamijom Karije prebaci u upravu za verska pitanja i da je džamija otvorena za bogosluženje.

Crkva je na ovom mestu sagrađena najpre u 4. veku, ali veći deo postojeće građevine potiče iz 11. veka, da bi ona zatim bila delimično obnovljena 200 godina kasnije nakon zemljotresa.

Erdoganovim dekretom nije precizirano kada će se prve muslimanske molitve održati u Hori, niti šta će biti učinjeno sa hrišćanskim umetničkim delima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter