Izvor: Tanjug
05.02.2022 u 15:01
0

SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Jačanje saradnje s Kinom na utvrđivanju porekla kovida

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) izjavio je danas da je sa kineskim premijerom Li Kećijangom razgovarao o potrebi jačanja saradnje na utvrđivanju porekla kovida-19, kontroverznog pitanja koje je doprinelo da se pogoršaju odnosi Pekinga sa Zapadom.

Tedros Adanom Gebrejesus je i ranije vršio pritisak na Kinu da bude pristupačnija sa podacima i informacijama u vezi sa poreklom virusa. 

-Drago mi je što sam se sreo sa premijerom Li Kećijangom. Razgovarali smo o kovidu-19 i potrebi za većima naporima da se vakcina učini pristupčnijom, a pristup imunizaciji pravičnijim kako bismo ove godine uspeli da vakcinišemo 70 odsto svetske populacije-napisao je Tedros na Tviteru.

On je naveo da su takođe razgovarali „o potrebi da se uspostavi snažnija saradnja na utvrđivanju porekla korona virusa, utemeljena u nauci i na dokazima“.

SZO je prošle godine osnovala Naučnu savetodavnu grupu sa zadatkom da se utvrdi poreklo novih patogena i pozvala Kinu da dostavi neobrađene podatke kako bi pomogla u istrazi, ali Kina je to odbila, pozivajući se na pravila privatnosti pacijenata.

Kina je u više navrata odbacivala optužbe da je korona virus „pušten“ iz laboratorije u Vuhanu, gde je kovid-19 prvu put identifikovan krajem 2019. godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter