Izvor: HAPPY BSC
07.11.2022 u 20:41
0

„Svi ratovi se vode zbog ekonomske koristi“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 257. dan rata u Ukrajini.

Na ovu temu razgovarali smo sa našim gostima: Vladimirom Kokanovićem, Savez Srba u Sloveniji, prof. dr Borisom Krivokapićem, stručnjakom za Međunarodno pravo i političarom Aleksandrom Jerkovićem.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Aleksandar Jerković izjavio je da sukob u Ukrajini vidi kao borbu između korporacijskoj kapitala, multinacionalnog, i jedne od preostalih država na planeti Zemlji.

„Ja naravno nisam vojni stručnjak i ne bih komentarisao taj deo priče, ali evo sa nekog, da kažem političkog dela, jako je važno u širem kontekstu posmatrati ovaj sukob, volim da kažem – rat koji mi vidimo. To što gori to je zapravo neka vatra koja tinja ispod jednog lonca, a ono što je mnogo zanimljivije možda je šta se kuva u tom loncu, zbog koga je ta vatra i zapaljena. Više nije tajna, svima je postalo očigledno, da ovo nije sukob između dva slovenska, dva pravoslavna naroda, da ne kažem jednog naroda i to je najveći problem, najveća tuga što se nas tiče, da ginu Sloveni i sa jedne i sa druge strane. Ovo je zapravo sukob između Zapada i Rusije. Definitivno je situacija, probaću malo da izanaliziram i ono što se događalo prethodnih nekoliko godina i decenija. Setite se kada su gospođa Olbrajt i Hilari Klinton, kada su izjavile da nije pošteno da Rusi koriste resurse Sibira i polarnog Urala, da to treba da pripadne celom svetu, čime su jasno do znanja stavili da imaju aspiracije ka ruskim resursima i ako pogledamo tu celu situaciju, ja bar to tako vidim, kao jednu borbu između korporacijskoj kapitala, multinacionalnog, i jedne od preostalih država na planeti Zemlji“, istakao je Jerković.

On je podsetio i na reči Karla Marksa da se svi ratovi vode zbog ekonomske koristi.

„Marks je u svom kapitalu na prvim stranicama rekao: „Svi ratovi se vode zbog ekonomske koristi“. Čak verovatno i prva bitka homosapiensa u nekoj praistoriji je bila oko neke pećine, nekog izvora, nekog lovišta, tako da tu apsolutno nemamo dilemu. Ono što je zapravo poenta, to je borba za resurse i to je po mom mišljenju deo onoga što je u tom loncu“, dodao je političar.

„Jedna je stvar da mi vidimo Rusiju i Kinu, a druga da oni vide nas kao nekoga ko je principijalan i vredan njihove podrške“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Prof. dr Boris Krivokapić istakao je da već postoji mapa komadanja Rusije i podsetio kada je objavljena ona raspada Jugoslavije osamdesetih, da su se mnogi smejali, ali da danas te granice postoje.

„Nadovezao bih se na sagovornika, to je izjavio i Zbignjev Bžežinski isto, da je nemoralno da jedna zemlja ima tolika bogatstva, i ne radi se samo o energentima, radi se o Sibiru gde ima i drva, vode, dijamanata i drugog dragog kamenja i zlata i svašta još ima. Znači nisu samo energenti. Pre par godina je izašla mapa kako treba, jedna od kombinacija, kako treba da se rastoči da kažem Rusija. Po toj mapi, oko Moskve bi ostala Moskovija. Zamislite mapu Rusije, tri četvrtine od severa ka jugu to je američka zastava, nije to deoba između sveta, a dole jug, to bi bila kineska. To je mene odmah podsetilo na situaciju u kojoj je bila Jugoslavija krajem 1980. godine. U maju je umro Tito, a onda je navodno u Švajcarskoj pobegla mapa CIA, kako će se raspasti Jugoslavija. naravno mnogi su se smejali tome, a upravo te granice koje su bile, naravno da nije pobegla, naravno da je puštena kao balon, ali te granice, kako se po tome trebala raspasti Jugoslavija, tako se i dogodilo. Tako da ka tome se ide“, smatra Krivokapić.

On je i pojasnio termine koji se često koriste nepravilno.

„Mnogi gosti koriste termine „ratište“ nepravilno. Ratište nije ovo gde se sada vode borbe, to su kategorije vojne teorije i Međunarodnog prava, što je moj hleb. Ratište je teritorija, cela teritorija svih zaraćenih strana i određeni prostori kde mogu da se izvode neprijateljstva, ratne operacije. Kada je bila agresija NATO protiv Jugoslavije, ratište je bila teritorija Jugoslavije ali i SAD, Nemačke, Francuske itd. svih agresora i otvoreno more i vazdušni prostor iznad. Uže od toga, ono na šta ljudi misle kad govore „vojište“, to je ono gde se izvode ratne operacije i onaj najuži deo, prednji deo vojišta je „bojište“, tamo gde se neposredno ratuje. Kada imamo u vidu ovo vojište, ja mislim nije realno bilo očekivati da se završi pre zime. Za svaku stranu je nešto povoljno, nešto je manje povoljno. Ono što je iz ruskog ugla malo povoljnije, što se verovatno čeka, ja očekujem kroz jedno mesec dana veliko zaoštravanje sukoba. Palo je lišće, zelenilo skriva tehniku, sada je došla jesen pa se vidi sve odozgo mnogo bolje. Ovi gledaju preko satelita, oni gledaju preko dronova i sve se vidi kao na dlanu. Trenutno su kiše, tehnika se teško kreće ali uskoro će da se stegne tlo, i to će biti prilika za udare i sa jedne i sa druge strane. I jedni i drugi gomilaju snage. Kroz mesec, mesec i po dana treba da bude nekakav veliki preokret“, izjavio je prof. Krivokapić.

„AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY: Svet danas ima jasniju sliku nego što je to bilo 1998. ili 1999. godine ili kada su planirali i sproveli „Oluju“!

Vladimir Kokanović rekao je da sve ovo što je prethodilo govori da će se sukob u Ukrajini intezivirati.

„Slažem se sa sagovornicima i moram u potpunosti da se složim da ovo jeste jedna šira dimenzija, to nije samo ratni sukob između Rusije i Ukrajine. Na kraju krajeva, brojna dokumenta koja izlaze, pa čak i iz samog Stejt departmenta, odnosno Amerike, o tome svedoče. Da li će se sukob intezivirati ili ne, naravno o tome možemo precizno analizirati i govoriti međutim sve što je prethodilo ovom današnjem danu i ovim sukobima koje smo imali prilike da vidimo govore da hoće. Pominjali smo i Hersonsku oblast gde se tehnika odnosno i upravo ona pešadijska, što mnogo toga govori gomila što svedoči tome da se svi pripremaju za inteziviranje borbenog dejstva. Međutim, ono što jeste u određene, ali u manjem segmentu nego što se to možda čini, vrlo važno jesu izbori koji će uslediti u SAD. Ja ne očekujem da će oni napraviti određene promene u samoj spoljnoj politici SAD. Na kraju krajeva, voleo bih ovde da iznesem, izuzetno bitan segment koji zapravo definiše postojanje nakon priče o Bžižinskom, Henriju Kisindžeru, dokument koji je izašao 12. oktobra iz Bele kuće svedoči o mnogo čemu. Na kraju krajeva, definiše i sam Zapadni Balkan odnosno Kosovo i Metohiju, a radi se o nacionalnoj strategiji bezbednosti SAD, koja se ponajviše bavi ukrajinsko-ruskom krizom i naravno Kinezima. To nama svedoči da se to ratno dejstvo neće tako brzo završiti, međutim posmatrajućui kroz prizmu neke preciznije analize možemo reći gde će ta žarišta biti bačena odnosno ko će biti direktan nosilac svega toga. Tu se ponajviše pominje Evropa, koja je u ekonomskom smislu u dobroj meri na kolenima, međutim jedan vrlo važan segment koji je neophodno istaći, o čemu i svedoči upravo i ta strategija jeste Velika Britanija, naročito kada je u pitanju i sama Evropa, Evroazija i opšte ovaj sukob. velika Britanija koja je, podsetiću, izašla iz EU, a danas se upravo tom strategijom stavlja u ravan sa samom EU i verujem da će njihova uloga, i na Zapadnom Balkanu, biti dosta veća“, smatra Kokanović.

 *Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter