Izvor: TANJUG
20.10.2022 u 09:21
0

U BRISELU POČINJE DVODNEVNI SAMIT EU: Glavne stavke sastanka rešavanje energetske krize i pružanje veće podrške Ukrajini!

U Briselu danas počinje dvodnevni samit EU na kojem će evropski lideri pokušati da pronađu zajedničko rešenje za rešavanje energetske krize i pruže veću podršku Ukrajini.

Na dnevnom redu je i politika Unije prema Kini.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Cene energije – određene cenom gasa, uglja i nafte – vecć su skočile širom sveta nakon što su ukinute mere izolacije zbog kovida-19 i ekonomije se otvorile, a rat u Ukrajini samo je pogoršao krizu.

Štaviše, smanjenje isporuke gasa u EU imalo je dinamičan uticaj na cene gasa unutar EU.

Eskobar u Prištini ruši Briselski sporazum: „ZSO mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, mora da se pridržava zakona Kosova i ne sme da utiče na funkcionalnost Kosova!“

Lideri EU i njihovi ministri energetike održali su niz sastanaka u proteklih nekoliko nedelja kako bi pronašli rešenja za smanjenje visokih cena. Ali jedinstvena strategija još nije na stolu.

Tako na ovom samitu fokus agende je energetska kriza, na koju mora da se deluje najhitnije, napisao je predsednik Savetu EU Šarl Mišel u pismu kojim je pozvao na samit lidere Unije.

– Konkretno, moramo imperativno intenzivirati naše tri linije delovanja: smanjenje tražnje, osiguranje sigurnosti snabdevanja i obuzdavanje cene, piše Mišel.

Na sastanku će se razgovarati o mogućim merama za smanjenje cena preko zajedničke kupovine gasa.

I dalje postoje podele oko „ograničavanja cena“, a neke zemlje EU, uključujući Belgiju, Italiju, Poljsku i Grčku, žele panevropsku granicu veleprodajnih cena gasa.

Drugi poput Holandije i Nemačke su protiv takvog poteza, bojeći se da bi to naštetilo globalnoj ponudi i potražnji gasa.

Takođe se očekuje da lideri razgovaraju sa drugim kratkoročnim i dugoročnim tržišnim intervencijama, kao što je okvir EU za ograničavanje cene gasa za proizvodnju električne energije.

–  Uveren sam da ćemo, uprkos različitim nacionalnim ograničenjima, našoj energetskoj debati pristupiti konstruktivno, vodeći računa o našem hitnom kolektivnom interesu, piše Mišel u svom pozivu za samit.

Tema samita je i rat u Ukrajini posle nedavne eskalacije sukoba, organizovanje „lažnih referenduma“ i preteće retorike iz Moskve.

Mišel kaže da bi voleo da se otvori razgovor o više pomoći Ukrajini i neposrednim potrebama Ukrajine za ovu zimu, kao i održivosti srednjoročne i dugoročne pomoći Unije.

Tema su takođe načini za intenziviranje saradnje u zaštiti kritične infrastrukture posle sabotaža na gasovodu Severni tok.

Geopolitički kontekst, kako kaže Mišel, je doveo do potrebe da se vodi strašeška diskusija o Kini “razmenjujući stavove o tome kako želimo da uokvirimo ovaj kritični odnos u budućnosti”.

Sastanak Evropskog saveta počinje danas u 15 časova.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter