Izvor: Happy BSC
06.06.2022 u 21:14
0

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY: „Na sve načine se presecaju koridori Moskve ka zemaljama koje nisu uvele sankcije, hegemon želi da svi budu kao jedan krupan monolit protiv Rusije“!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo sa našim gostima o sukobu Rusije i Ukrajine, a pre svega o otkazanoj poseti šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu. 

O ovim temama za TV HAPPY govorili su profesor ekonomije dr Ivan Pajović i novinar Aleksandar Pavković.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Novinar Aleksandar Pavković složio se sa konstatacijom Sergeja Lavrova da Zapad ne želi da čuje argumente Rusije.

„Nemamo tu šta još da se doda. Ono što možemo da vidimo do se situacija zaoštrila do te mere da sada više nemamo ni mogućnost komunikacije. Mi smo se oslanjali u mnogim situacijama na Rusiju, u nekim situacijama smo dobili ono što smo očekivali, u nekim ne, ali komunikacija je uvek bila tu. Ta komunikacija je sada presečena u potpunosti. Ipak, ovo je po meni jedna loša odluka ovih zemalja, očekivana i verovatno nije njihova, ali sa druge strane situacija je takva. Setite se Muamera el Gadafija, on je mogao da ode u Njujork i da kaže ono što je rekao i što mnogi smatraju da ga je kasnije koštalo glave. Ali je ipak mogao da preleti avionom. Ovo je jedan presedan, situacija koja se nije desila, bar ja se ne sećam da neko nije mogao da ode u diplomatsku posetu, a da pritom ne postoji nikakvo ratno stanje na tom koridoru koji bi bio od Moskve do Beograda. Znamo kako prolaze naši avioni koji jedini u Evropi lete za Moskvu, zbog toga ne treba da čudi ova odluka. Opet kažem, to nije odluka ovih zemalja, koje su je formalno donele, već je to naređenje koje su oni dobili. Jednostavno na sve načine moraju da se preseku koridori Moskve ka zemaljama koje nisu uvele sankcije, a u Evropi smo to jedino mi“, smatra Pavković.

Profesor ekonomije dr Ivan Pajović dodao je da je sada očigledno da je na sceni ozbiljan sukob Rusije i onoga ko predvodi Zapad, a to je svetski hegemon.

„Nadovezao bih se na ovo što je Aleksandar rekao i reći ću da sada, sa ovim što smo videli, situcijom nedozvoljavanja diplomatske posete, da je postalo jasno nešto što u javnosti dosta dugo govorim a to je da zapravo na sceni jeste rat Zapada sa Rusijom, a ne samo oružani sukob Ukrajine i Rusije. Dakle ovako nešto već je nalik pravom pravcatom diplomatskom ratu ali i sam diplomatski rat je oblik rata. Dakle, još jedanput ponavljam, ovo je ozbiljan sukob Rusije i onoga ko predvodi Zapad, a to je svetski hegemon. Taj hegemon želi sada  da apsolutno sve zemlje na kojima ima određene moći da se postave kao jedan krupan monolit protiv Rusije. Da to tako nazovemo, da ne postoji „ni jedna rupa na tepihu“ pa čak ni jedna Srbija. Hegemon je diktator, s tim što hegemon starog veka poput Rima imao je svoje mehanizme poput rimskih legija. Amerika naravno ima svoju oružanu pesnicu, međutim ima i onu drugu stranu. Ima mekši oblik sile, diplomatijom ili nekim drugim metodama, da ubedi saveznike, ili satelite, ili marionete, jer oni sa kim SAD sarađuju ima na različitim nivoima. Ovde nije Srbija toliko značajna koliko je značajan opšti princip i poruka koja se šalje. Na Rusiju se sada podigao „i šiš i goliš“, sve je sada protiv Rusije, ceo svet je protiv Rusije. Ono što hegemon predstavlja kao međunarodnom zajednicom zapravo su oni koji njega slušaju. Veoma značajna stvar, veoma je bitno, a to je stav Kine. U celoj ovoj situaciji Kina igra jednu bivalentnu igru, a to je da se smeška Rusiji, a suiprotnoj strani izjavljuju reči naklonosti. Kina nikada nisu zvanično podržali Rusiju. Njihovi predstavnici u UN daju neutralne izjave, poput one da se zalažu za poštovanje Minskih sporazuma, koje je pregazilo vreme“, rekao je Pajović.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter