Izvor: Kurir.rs/RIA Novosti
29.03.2023 u 08:43
0

AKTIVIRANE INTERKONTINETALNE BALISTIČKE RAKETE „JARS“: Ruske sraketne strateške snage započele vežbe!

Komisija Komande strateških raketnih snaga proveravaće usklađenost postupanja vojnih lica u izvršavanju zadataka, dodaju u resoru.

U Rusiji su počele komandno-štabne vežbe Raketnih strateških snaga sa kompleksima „Jars“, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane. Ukupno je u vežbi uključeno više od tri hiljade vojnih lica i oko 300 komada opreme.

ZAPAD MOŽE DA ODAHNE: Putin poručio da Rusija i Kina ne rade ništa u tajnosti, VOJNI SAVEZ iluzija drugih!

„U skladu sa planom obuke za Raketne strateške snage za 2023. godinu, komisija za komandu raketnih strateških snaga sprovodi sveobuhvatnu kontrolnu proveru raketne formacije Omsk sa komandno-štabnom vežbom sa raketnom formacijom Novosibirsk opremljenom PGRK (pokretna kopnena raketa) „Jars“, navodi se u saopštenju.

Tokom vežbe, Jarsi će izvoditi manevre u tri regiona Rusije. Pored toga, raketnici će, u saradnji sa formacijama Centralnog vojnog okruga i Vazdušno-kosmičkim snagama , razraditi kamuflažu raketnih sistema i suprotstaviti se savremenoj izviđačkoj opremi iz vazduha, uključujući razne dronove.

Interkontinetalna balistička raketa RS-24 Yars

Radi se o interkontinetalnoj balističkoj raketi koja je u operativnu potrebu ruskih strateških snaga ušla 2010 godine. Pogon rakete je na tvrdo gorivo. Radi se o raketi dužine 23 m i prečnika 2 m. Raketa može da nosi četiri nezavisno usmerene nuklearne bojeve glave MIRV (Multiple Independently Reentry Vehicle) od kojih svaka ima jačinu od 550 kT.

Rusi su sa ovom raketom planirali prvo da zamene stare rakete R-36M ili po NATO klasifikaciji SS-18 Satana, a kasnije i Topolj M. Međutim od 2022. sve ove rakete biće zamenjene postepeno novom interkontinentalnom balističkom raketom Sarmat. Ove rakete su u operativnoj upotrebi u dve verzije mobilnoj i stacionarnoj verziji za raketne silose.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter