Izvor: RT Balkan
04.09.2023 u 13:25
0

U Sočiju je počeo sastanak predsednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, goruća pitanja na stolu

Na početku sastanka Putin je kazao da se nada da će uskoro biti završeni pregovori o stvaranju gasnog čvorišta kako bi situacija u energetskom sektoru postala stabilnija.

Govoreći o saradnji Rusije i Turske u energetskom sektoru, Putin je kazao da su postignuti sporazumi između glavnih snabdevača i potrošača sa obe strane i osvrnuo se osvrnuo i na izgradnju nuklearne elektrane „Akuju“ u Turskoj, rekavši da sve ide po planu, te da će sledeće godine biti pušten u rad prvi blok.

Dvojica lidera su pokazai spremnost za trgovinu u nacionalnim valutama.  Takođe je dodao da se tokom današnjeg sastanka neće zaobići ni pitanja povezana sa ukrajinskom krizom. Putin je takođe kazao da je Rusija otvorena za pregovore o prehrambenom sporazumu.

U svojevrsnoj najavi razgovora dvojice predsednika, turski list „Sabah“ napomenuo je kako „ceo svet danas s pažnjom iščekuje sastanak lidera Rusije i Turske u Sočiju, nadajući se da će Sporazum o žitu biti obnovljen, da će ukrajinska kriza utihnuti i da će dvojica lidera pronaći rešenje za goruća pitanja regionalne i međunarodne agende“. Sastanak dvojice predsednika započeo je nešto posle 12 časova po srednjeevropskom vremenu, odmah nakon što je avion s turskim predsednikom doleteo u Soči.

I ma interesantnih opcija za saradnju u sferi nuklearne energije Projekat nuklearne elektrane „Akuja“ u Turskoj uz učešće Ruske Federacije teče po planu, prvi blok biće pušten u rad 2024. godine, kazao je Putin.Prema njegovim rečima, postoji još „interesantnih mogućnosti za nastavak saradnje Moskve i Ankare u sferi nuklearne energije“.

 

-Izgradnja nuklearne elektrane ‘Akuja’ se nastavlja. Turska je postala još jedna članica međunarodnog kluba nuklearnih država nakon isporuke prve partije ruskog nuklearnog goriva“, rekao je.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zamolio je na sastanku sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom da Moskva obezbedi Ankari više aviona za gašenje šumskih požara.

„Ovog leta, kada su bili požari, pomogli ste nam sa dva aviona koja ste poslali. Ako bismo mogli da povećamo taj broj, to bi bilo mnogo korisnije jer smo leti stalno izloženi ovoj pretnji“, naglasio je Erdogan.

On je istakao da u svoje i u ime novih članova svog kabineta želi da se još jednom zahvali ruskom predsedniku, ističući da se nada da će imati dobar sastanak.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter