Izvor: JUTARNJI
04.09.2023 u 14:40
0

EVO KO JE RUSTEM UMEROV: Nova desna ruka Zelenskog, Kremlj tvrdi da je špijun SAD-a

Učestvovao je u izradi oko stotinu zakona i kreirao izjavu ukrajinskog parlamenta o nelegitimnosti ruske aneksije Krima.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odlučio je da razreši sadašnjeg ministra odbrane Aleksija Reznikova i da ga zameni Rustemom Umerovom. Ko je novi ukrajinski ministar odbrane?

ZELENSKI SMENIO MINISTRA ODBRANE: Predložio i njegovu zamenu

Umerov je rođen 19. aprila 1982. godine u Samarkandu, na teritoriji današnjeg Uzbekistana. Njegova porodica potiče iz Alušte na Krimu, i njegova porodica pripada Krimskim Tatrima. Po nacionalnosti, krimski Tatari su muslimani Porodica mu je 1944. proterana od strane sovjetskih vlasti sa Krima u Uzbekistan – čin koji je ukrajinski parlament 2015. proglasio genocidom nad Krimskim Tatarima.

Rustem Umerov je diplomirao i magistrirao ekonomiju i finansije na Nacionalnoj akademiji za menadžment u Kijevu.

Za poslanika je izabran u julu 2019. godine kao član stranke Holos. Učestvovao je u izradi oko stotinu zakona i kreirao izjavu ukrajinskog parlamenta o nelegitimnosti ruske aneksije Krima.

Bio je prisutan i na mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine na samom početku rata, u martu 2022. Prema pisanju sajta Meduza, Kremlj je optužio Umerova da je špijunirao za SAD i namerno odugovlačio pregovore u korist Ukrajine.

Nešto kasnije, 28. marta, objavljeno je da su Umerov, Roman Abramovič i još jedan poslanik nakon pregovora razvili simptome koji podsećaju na trovanje. Trojica pregovarača odletela su u Istanbul da dobiju medicinsku pomoć, a Umerov je kasnije na Fejsbuku objavio da je dobro i zamolio ljude „da ne veruju neproverenim informacijama“.

Od septembra 2022. godine je na čelu Fonda državne imovine Ukrajine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter