Izvor: Sputnik Srbija
23.07.2022 u 09:50
0

UJEDINJENE NACIJE VEĆ MENJAJU PLOČU: Zapadne zemlje nisu garantovale da neće ometati izvoz žita i đubriva iz Rusije – reč je samo o dobrim namerama zemalja

Zapadne zemlje nisu garantovale da neće ometati izvoz žita i đubriva iz Rusije – reč je samo o dobrim namerama zemalja, izjavila je za medije generalni sekretar Konferencije za trgovinu i razvoj UN Rebeka Grinspen, komentarišući potpisane dokumente o ukidanju ograničenja izvoza ruskih proizvoda i pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita.

„O, ne, ovo je akt o jačanju poverenja. Nema nikakvih garancija, samo dobra volja i posvećenost svih strana da ova šema funkcioniše“, istakla je ona.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kako je naglasila, pored toga, postoji dovoljno znakova koji govore o onome što sve strane žele.

Prema njenim rečima, imajući u vidu saopštenje G7, kao i izjave državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, zajedničko svima je da podržavaju napore generalnog sekretara UN da se prehrambeni proizvodi i đubrivo oslobode sankcija upravo zato što niko ne želi prehrambenu krizu u svetu.

Grispenova je, takođe, ocenila da će se operativni troškovi pri izvozu ruske hrane i đubriva smanjiti nakon potpisivanja sporazuma.

IZ VAŠINGTONA PORUČUJU: Ruska nafta mora biti prisutna na svetskom tržištu, inače će njena nestašica dovesti do novog povećanja cena

„Cene u svetu rastu zbog problema sa isporukom, osiguranjem, plaćanjem, prevozom robe. Prema tome, ono što predviđam je da će se te prepreke ublažiti a cena transakcija smanjiti“, istakla je ona.

Grispenova smatra da je polovina udela u rastu cena žita uzrokovana cenama transporta i logistike.

Prema njenim rečima, u UN će nakon zaključivanja sporazuma o žitu u Istanbulu biti oformljena radna grupa koja će raditi upravo u cilju nastavka tih napora.

„Nastavićemo saradnju i komunikaciju sa našim partnerima u Evropi, SAD, sa našim ruskim partnerima kako bismo razumeli sa kakvim problemima i preprekama se susreću kad su u pitanju prehrambeni proizvodi i đubrivo“, zaključila je ona.

U petak su u Istanbulu potpisani multilateralni sporazumi o ukidanju ograničenja na isporuku za izvor ruskih proizvoda i pomoći Rusije pri izvozu ukrajinskog žita. Sporazum koji su potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN predviđa izvoz ukrajinskog žita i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter