Izvor: Kurir.rs/declassifieduk.org
30.03.2023 u 14:58
1

BRITANSKA VOJSKA OBJAVILA SNIMAK: Ukrajinski vojnici se obučavaju da koriste tenkovske granate sa osiromašenim uranijumom! (VIDEO)

Osiromašeni uranijum je standardna municija za tenkove koje Britanija daje Ukrajini, uprkos dugotrajnoj zabrinutosti zbog njegovog uticaja na zdravlje i životnu sredinu.

Ukrajinski vojnici snimljeni su pored municije sa osiromašenim uranijumom koju Britanija namerava da isporuči njihovoj zemlji za borbu protiv Rusije.

BELORUSIJA IZDALA ZVANIČNO SAOPŠTENJE: Na razmeštanje nuklearnog oružja prislile su nas SAD i njihovi saveznici!

To se vidi na snimku koji je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD) objavilo pošto su ukrajinske tenkovske posade završile obuku.

Britanija poklanja Ukrajini 14 tenkova Čelendžer 2 zajedno sa granatama sa osiromašenim uranijumom.

Portparol Ministarstva odbrane rekao je medijima da će „uticaj upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom na lično zdravlje i životnu sredinu verovatno biti mali“.

Ali odluka o isporuci municije izazvala je žestoku reakciju Kremlja, a Vladimir Putin je obećao da će uzvratiti prebacivanjem „taktičkog” nuklearnog oružja u Belorusiju.

Municija sa osiromašenim uranijumom koja se vidi u dokumentarcu Ministarstva odbrane označena je kao „inertna“, što sugeriše da bi mogla biti replika. Pored nje se vidi plava i srebrna maketa za trening, rekao je stručnjak za Deklasifikovano.

Dag Veir iz Opservatorije za konflikte i životnu sredinu rekao je: „Narandžasta i crna municija na snimku izgledaju kao inertna verzija municije UK 120 mm CHARM3 DU.

CHARM3 je tehnički izraz za britansku zalihu granata sa osiromašenim uranijumom.

Veir je dodao:

„Kada municija sa osiromašenim uranom pogađa teške mete kao što su tenkovi ili oklopna vozila, ona se fragmentira i sagoreva, stvarajući hemijski toksične i radioaktivne čestice OU (mikroskopske čestice) koje predstavljaju rizik za ljude kad se udišu.

„Odgovarajuće upravljanje kontaminacijom predstavljaće dodatni teret za Ukrajinu, u sukobu koji je već stvorio ozbiljne probleme sa zagađenjem.

Granate su prikazane raširene na stolu sa drugim vrstama municije, dok ukrajinske tenkovske posade slušaju predavanje američkih i britanskih vojnika.

Prisustvo američkog vojnika na obuci moglo bi dodatno da eskalira tenzije, nakon što je Bela kuća prošle nedelje demantovala da je poslala bilo kakve sopstvene zalihe osiromašenog uranijuma u ​​Ukrajinu.

Tekst na vojnom video snimku Velike Britanije kaže:

„Instruktori počinju da upoznaju tobdžije, utovarivače i komandante sa tipovima municije Čelendžer 2“.

Osiromašeni uranijum je standardna municija za tenkove koje Britanija daje Ukrajini, uprkos dugotrajnoj zabrinutosti zbog njegovog uticaja na zdravlje i životnu sredinu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “BRITANSKA VOJSKA OBJAVILA SNIMAK: Ukrajinski vojnici se obučavaju da koriste tenkovske granate sa osiromašenim uranijumom! (VIDEO)”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter