Izvor: BSC Happy
30.03.2023 u 14:50
0

SAD MARŠIRA NA BLISKI ISTOK? Invazija na pomolu!

Američki Senat je u sredu lako usvojio zakon kojim se ukidaju dve decenije stara ovlašćenja za protekle ratove u Iraku, dok Kongres pokušava da ponovo potvrdi svoju ulogu u odlučivanju da li da pošalje trupe u borbu 20 godina nakon poslednje invazije

Senat predvođen demokratama glasao je sa 66 prema 30 u korist zakona o ukidanju Odobrenja za upotrebu vojne sile iz 1991. i 2002. godine, ili AUMF-a, dvostranačkom većinom znatno iznad 51 glasa potrebnog za usvajanje mere koja bi formalno okončala Zaliv i Irački ratovi.

Da bi postao zakon, ukidanje dva iračka AUMF-a još uvek mora da prođe Predstavnički dom predvođen republikancima, gde je predsednik Kevin Mekarti dao znak podrške, ali je rekao na konferenciji za novinare prošle nedelje da bi to pitanje prvo trebalo da razmotri odbor Predstavničkog doma, a ne da ide direktno na jedno glasanje.

IZRAEL BOMBARDUJE DAMASK: Netanjahu otvara vrata pakla!

Predsednik Džo Bajden rekao je da će potpisati meru ako prođe i Senat i Dom i stigne do njegovog stola.

Dvadeset godina nakon američke invazije u martu 2003. kojom je svrgnut irački Sadam Husein, glasanje je bilo istorijski, iako simboličan, korak dalje od rata koji je ubio stotine hiljada Iračana i hiljade Amerikanaca, komplikovane politike na Bliskom istoku i ogorčenog podelila SAD. 

Pristalice ukidanja takođe su rekli da se priznaje da Irak više nije protivnik, već da je postao bezbednosni partner SAD.

Rezolucija bi takođe ukinula AUMF za Zalivski rat koji je odobren 1991. nakon što je Sadamov Irak izvršio invaziju na Kuvajt.

PUTIN POJASNIO: Evo zašto će biti postavljeno taktičko nukearno naoružanje u Belorusiji!

Irački AUMF-i su označeni kao „zombi“ ovlašćenja jer nikada ne ističu, ali njihova prvobitna svrha više ne važi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter