Izvor: Kurir.rs
23.10.2023 u 08:40
0

UŽIVO RAT U IZRAELU 17. DAN: Premijer poručio vojnicima da protiv Hamasa mogu da „uspeju ili umru“

Ovo je 17. dan rata u Izraelu, sukoba koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra.

Ujedinjene nacije su objavile da je još 14 kamiona sa humanitarnom pomoći stiglo u Pojas Gaze, što je tek druga takva isporuka u poslednje više od dve nedelje.

Lideri SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Francuske, Nemačke i Italije ponovili su da podržavaju Izrael i opet uputili poziv na zaštitu života civila.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je trupama da narod Izraela vodi borbu za sopstveni život i da se u ratu protiv Hamasa radi o slučaju „uspeti ili umreti“.

U Izraelu je od napada Hamasa stradalo više od 1.400 ljudi, a palestinski zvaničnici u Pojasu Gaze su od tada tu zabeležili više od 4.600 mrtvih u izraelskim vazdušnim udarima.

Uz oko 1.500 tela hamasovaca koja su pronađena na teritoriji Izraela, ukupno je do sada sukob odneo više od 7.500 žrtava.

8.04 – Papa Franja i Bajden razgovarali o sukobu Izraela i Hamasa

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja i američki predsednik Džo Bajden razgovarali su sinoć telefonom o sukobu Izraela i Hamasa i drugim ratovima, saopštili su Vatikan i Bela kuća.

Kako se navodi u saopštenju Vatikana papa i Bajden su oko 20 minuta razgovarali o „konfliktnim situacijama u svetu i potrebu da se utvrde putevi ka miru“, prenosi Rojters.

7.47 – Eksplozije kod nekoliko bolnica u Pojasu Gaze

Rojters je, pozivajući se na palestinske medije, objavio da su među tim bolnicama Al Šifa, najveći medicinski kompleks u gradu Gazi i indonežanska bolnica.

Navodi se da je Hamas na svom Telegram kanalu objavio video snimak za koji tvrdi da prikazuje izraelski vazdušni napad u blizini bolnice Al Kuds.

Palestinska ekstremistička organizacija takođe je objavila fotografije uništene zgrade, tvrdeći da se radi o objektu koji se nalazio iza te kuvajtske bolnice.

7.23 – Portparoli IDF o početku kopnene ofanzive na Pojas Gaze

Potpukovnik Peter Lener kazao je da, kada se priča o tome, treba uzeti u obzir napore koji se čine sa ciljem oslobađanja desetina talaca koje drži Hamas.

– Kopnena ofanziva, ako se desi, biće izvedena u najboljem operativnom trenutku – rekao je Lener.

Potpukovnik Džonatan Konrikus, drugi portparol IDF, kazao je australijskoj televiziji da će „rat biti okončan“ ako se Hamas preda i oslobodi taoce.

– Ako to odbiju, mi ćemo verovatno morati da uđemo (u Pojas Gaze) i obavimo posao – poručio je Konrikus.

7.14 – Medicinsko osoblje u Pojasu Gaze radi smene od po 18 sati

Doktor u bolnici „Al Šifa“ u Pojasu Gaze kazao je za BBC da su uslovi u kojima rade izuzetno teški.

On je intervju dao nekoliko sati pre poslednjih eksplozija koje su se čule u blizini ove bolnice, glavnog medicinskog centra na tom području.

Lekar je kazao da medicinsko osoblje u toj bolnici nema najosnovniji materijal i da rade smene od po 16 do 18 sati, dok istovremeno brinu za bezbednost svojih porodica.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter