Izvor: B92
30.05.2024 u 07:27
0

VANREDNO STANJE NA ISLANDU: Pukotina duža od 2,5 km, nastavlja da se širi

Zvaničnici su izdali saopštenje "da svi oni koji se nalaze u ili blizu Grindavika napuste to područje i smeste se na bezbednu udaljenost"

Zbog nove vulkanske erupcije koja je danas počela na jugozapadu Islanda evakuisana je geotermalna banja Plava laguna i mali ribarski grad Grindavik.

Proglašeno je vanredno stanje, ali se ne očekuje da će to uticati na putovanje avionom do i sa Islanda.

Nova pukotina otvorena je u blizini Sundhnuksgigara na poluostrvu Rejkjanes, što je peta erupcija u toj oblasti od decembra.

Islandski meteorološki zavod (IMO) saopštio je da je pukotina duža od 2,5 km i da nastavlja da raste.

Gradonačelnik Grindavika Fanar Jonason, rekao je državnoj televiziji RUV da je zabrinut zbog količine lave koja teče prema gradu, koja je bila „mnogo veće zapremine“ nego što je viđena nakon nedavnih erupcija.

Distributer energije HS Veitur rekao je da je električna energija Grindaviku isključena iz predostrožnosti.

Troje ljudi odbilo je da napusti grad, javljaju lokalni mediji.

Zvaničnici su izdali saopštenje „da svi oni koji se nalaze u ili blizu Grindavika napuste to područje i smeste se na bezbednu udaljenost“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter