Izvor: KURIR
17.03.2024 u 14:13
0

PONOVO ERUPTIRAO VULKAN NA ISLANDU, 4. PUT OD DECEMBRA: Proglašeno vanredno stanje u pogođenoj oblasti

ISLAND - Vulkan na Islandu eruptirao je u subotu po četvrti put od decembra, izbacujući svetlonarandžastu lavu u vazduh

ISLAND – Vulkan na Islandu eruptirao je u subotu po četvrti put od decembra, izbacujući svetlonarandžastu lavu u vazduh, javio je Rojters.

Vlasti su nedeljama upozoravale da je erupcija neminovna na poluostrvu Rejkjanes, južno od islandske prestonice, sedma po redu u tom području od 2021. godine. Vulkan je poslednji put eruptirao početkom februara, prekidajući snabdevanje grejanjem za više od 20.000 ljudi dok su lavine uništile puteve i cevovode, dok je erupcija u januaru spalila nekoliko kuća u ribarskom gradu.

PUTINOVA POBEDA! AMERIKANCI NA KOLENIMA, ODLUKA JE PALA: Ceo svet je šokiran..šta će sada biti.. tektonske promene na pomolu

 

Nalazi se između evroazijske i severnoameričke tektonske ploče, među najvećim na planeti, Island je seizmičko i vulkansko žarište jer se ove dve ploče kreću u suprotnim pravcima. Vulkanološke erupcije na poluostrvu Rejkjanes nazivaju se pukotinske erupcije, koje obično ne izazivaju velike eksplozije ili značajno raspršivanje pepela u stratosferu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter