Izvor: RT Balkan
27.09.2023 u 13:40
1

IZ MOSKVE SAMO PROVERENE SITUACIJE: Vašington u Evropu prebacuje zabranjene raketne sisteme

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova govorila je i isporuci raketa ATACMS Kijevu, kao i o uticaju SAD i Evropske unije na Jermeniju da napusti ODKB.

Sjedinjene Države su počele da u Evropu prebacuju raketne sisteme koji su ranije bili zabranjeni Ugovorom o eliminaciji nuklearnih snaga srednjeg dometa (INF), koji je Vašington namerno uništio, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Američka mornarica je demonstrativno prešla na raspoređivanje raketnog kompleksa MK-70, koji je skoro spreman za upotrebu, u okviru vojnih vežbi, koje se izvode na teritoriji Evrope uz angažovanje američkih NATO saveznika“, navela je Zaharova na današnjem brifingu.

Kako je naglasila, time je Vašington zapravo počeo da uvežbava akcije prebacivanja raketnih sistema na evropsko poprište operacija koji su ranije bili zabranjeni Ugovorom o INF, a koji je namerno uništio Vašington.

Podsetimo, Sjedinjene Države su suspendovale svoje obaveze prema Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) 2. februara 2019. godine, na osnovu navodnog kršenja sporazuma od strane Rusije. Vašington je to prvi put objavio u julu 2014.

Prema američkoj administraciji, Ruska Federacija je prekršila sporazum stvaranjem rakete 9M729. Moskva je demantovala ove optužbe, suprotstavljajući se, na primer, elementima američkog protivraketnog odbrambenog sistema u Evropi.

Ukrajina će koristiti ATACMS u terorističke svrhe
Zaharova je upozorila da će Kijev koristiti američke rakete ATACMS u terorističke svrhe za napad na civilnu infrastrukturu gradova Donbasa i Krima.

„Što se tiče isporuke raketa velikog dometa kijevskom režimu, treba razumeti da će zločinački režim u Kijevu tu vrstu oružja koristiti uglavnom u terorističke svrhe za napade na društvene objekte i stambena naselja gradova Donbasa i Krima“, naglasila je Zaharova.

Vašington i Brisel utiču na Jerevan da se povuče iz Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), navela je ruska zvaničnica.

„Prema najnovijim informacijama, Vašington i Brisel ubeđuju jermensko rukovodstvo da napusti ODKB, ubrza saradnju sa NATO-om, preorijentiše program vojnotehničke saradnje i potpiše mirovni sporazum sa Azerbejdžanom, ne vodeći računa o pravima i bezbednosti Jermena u Karabahu“, ukazala je Zaharova.

Kako je dodala, kontakti Rusije i Jermenije se nastavljaju na različitim nivoima, a Moskva se uvek pažljivo odnosila prema savezništvu sa Jerevanom.

„Rusija nastavlja da ispunjava svoju misiju. Naši mirovnjaci su u tom regionu, što je najbolja potvrda naših namera i pravog stava. Uvek smo se pažljivo odnosili prema savezništvu sa Jermenijom, i nikada nismo, niti ćemo biti pokretač ili uzrok njihovog pogoršanja“, rekla je.

Zaharova je istakla da Ruska Federacija polazi od toga da će se „svi sporazumi o razvoju bilateralne saradnje i dalje sprovoditi u interesu dva naroda“.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “IZ MOSKVE SAMO PROVERENE SITUACIJE: Vašington u Evropu prebacuje zabranjene raketne sisteme”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter