Izvor: B92.net
27.09.2023 u 12:01
0

Ko će na finalnom Nito ATP turniru uzeti trofej u Torinu?

Završeni su svi Grend slemovi i evidentno je da Novak Đoković i dalje surovo vlada svetskim tenisom, iako je mladi Karlos Alkaras pokazao pobedom u finalu Vimbldona da može, i jeste, jedini koji trenutno može da stane na put Đokoviću.

Nito ATP finalni turnir predstavlja završni turnir u godini na kojem učestvuje prvih osam tenisera sa ATP liste u singlu i dublu.

Treba naglasiti da je posle Grend slemova ovo najbitniji turnir za sve na turu.

ATP finalni turnir je peta po redu verzija takmičenja koje je počelo još davne 1970 godine. Ovako je menjao naziv po godinama:

1970-89 Masters Grand Pri

1990-99 ATP Tur Svetsko prvenstvo

2000-08 Tenis Master Kup

2009-16 ATP finale Svetskog tura

2017 – ATP finale

Od 1970. do 1989. godine tada, takozvani Masters Grand Pri nije donosio poene za atp listu igračima, međutim od 1990. ATP preuzima vođenje turnira i postaje ATP Tur Svetsko prvenstvo koje se igralo za poene. Iznos poena dobijenih za titulu je bio isti kao i za Grend slem titule.

U isto vreme je ITF organizovao paralelno svoj završni turnir koji se zvao Grend slem kup. Ovaj turnir je okupljao 16 tenisera sa najboljim rezultatima na Grend slem turnirima u toku godine.

U decembru 1999. godine ATP I ITF dolaze do dogovora oko organizacije zajedničkog završnog turnira koji će nositi naziv Tenis Master Kup.

Na ovom turniru učestvuje najboljih osam igrača na listi, sa izuzetkom da broju osam na listi nije zagarantovano mesto već je to mesto za igrača koji je osvojio bar jedand Grend slem, a nije u Top 8 na listi.

Kroz istoriju imali smo slučajeve da su mesto na finalnim turnirima zauzimali igrači poput Gorana Ivaniševića 2001. godine, Alberta Koste 2002, Gastona Gaudia 2004. i Marina Čilića 2014. Naravno postoje i izmene koje upadaju po rankingu ukoliko neko od igrača iz top 8 ne može da nastupi na završnom turniru.

Za razliku od ostalih turnira na ATP turu, na ovom turniru se ne ispada automatski posle poraza, već se pravi tabela nako tri odigrana meča u grupi, gde dva prvoplasirana iz obe grupe idu u polufinala.

Format takmičenja kakav je danas nije bio aktuelan na svim turnirima do sada, već je 1970/1971 bilo igrano bez grupa ,gde se krajnji plasman računao po takozvanom „round-robin“ naprednom statističkom sistemu. Od 1982-1984. igrane su tri eliminacione runde između 12 igrača, gde je top 4 bilo slobodno u prvoj rundi.

Od 1985. godine 16 igrača igralo je eliminacioni turnir za bez povlastica za bolje rangirane. Od 2019. godine na snazi je format kakav je danas.

Kao i na svim drugim turnirima, i ovde ima jako puno rekorda koje su postigli neki od najvećih igrača svih vremena.

Postoje jako velike šanse da ove godine na ovom turniru budu postavljeni i neki novi.

Ovo su neki od najbitnijih i najzanimljivijih rekorda koji su trenutno aktuelni na ovom završnom turniru:

· Najviše titula – Novak Đoković i Rožer Federer po 6

· Pobeda – Rožer Federer 59

· Učešća – Rožer Federer 17

· Finala – Rožer Federer 10

· Polufinala – Rožer Federer 16

Sva je prilika da će na ovom turniru Novak Đoković imati priliku da obori rekord po broju titula i da se približi Rodžeru Federeru po broju pobeda.

Svaka legalna kladionica u Srbiji nudi u ponudi ovaj događaj, gde ćete moći čak I da unovičite svoje poznavanje tenisa.

Bliži se kraj teniske sezone, gotovi su svi Grend slemovi i preostaje po neki masters i takmičenja sa reprezentacijama, Dejvis kup i Lejver kup.

Sve u svemu, najbitnije takmičenje do kraja sezone jeste Finalni Nito ATP turnir koji će biti prilika da na kraju godine, po svemu sudeći, Novak Đoković i Karlos Alkaras dovrše svoju borbu za prvo mesto.

Ko će uspeti da se popne na tron, najbolji svih vremena Đoković? Neverovatni Španac i budući vladar svetskog tenisa Alkaras?

Ili možda neko treći, ne bi bilo iznenađenje jer nas je prošlost naučila da je moguće.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter