Izvor: RIA
07.05.2024 u 16:55
0

POLOŽIO ZAKLETVU: U Moskvi je održana peta inauguracija Vladimira Putina(foto)

Iako je ceremonija bila unapred ispisana do najsitnijih detalja, ovog puta je bilo nekih posebnosti. Kako se sve dogodilo u izveštaju RIA Novosti.
Priprema
Prvi gosti stigli su u Veliku kremaljsku palatu nekoliko sati ranije. Brzo smo napustili autobus. Ne samo zbog hladnoće: hteli su da zauzmu mesta u prvim redovima.

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina
Međutim, za neke su postojale zasebne zone. Na primer, za predstavnike stranih ambasada. Uključujući neprijateljske zemlje – iako su mnogi tamo bojkotovali inauguraciju. Međutim, na primer, francuski ambasador je ipak dobio zeleno svetlo iz Pariza. A nemačka publikacija Špigl izvestila je o raskolu u Evropi zbog prisustva njenih diplomata na ceremoniji.

Ali, kako je primetio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, inauguracija je prvenstveno namenjena Rusima. A strani mediji nisu mogli da ignorišu događaj: direktan prenos je emitovan za ceo svet.
Ceremoniji će prisustvovati članovi Kabineta ministara, koji će danas podneti ostavke, poslanici Državne dume i senatori Saveta Federacije, šefovi predsedničke administracije, sudije Ustavnog suda, drugi zvaničnici vlade, javne i verske ličnosti. Bilo je i estradnih zvezda. Svi su prethodno bili podvrgnuti PCR testiranju.
U Kremlj su došli i pripadnici Severnog vojnog okruga i rođaci onih koji su sada na frontu.
Po prvi put je na ceremoniju pozvano dete – devetogodišnja Raisat Akipova iz Dagestana. 2023. godine nije mogla da se sastane sa Putinom tokom predsedničke posete Derbentu i bila je veoma uznemirena. Kao odgovor, šef države joj je organizovao obilazak Kremlja. Pozvana su i deca palih heroja Severnog vojnog okruga.

Ukupno – skoro 2600 gostiju. Mnogi su unapred dobili suvenire: uz personalizovanu pozivnicu poslate su prigodni srebrnjak i poštanska marka. Na dan inauguracije ova marka je puštena u prodaju: svako može da je kupi za 29 rubalja.
Nova limuzina i motocikli
Gosti su obišli salu Svetog Đorđa i Aleksandra

Glavna lokacija je Sala Sent Andreje, gde je već završena proba orkestra. Bilo je i „nijansi“ – upozorio je Peskov na njih. Posebno za ceremoniju pripremljena je ažurirana kopija Ustava, uzimajući u obzir amandmane usvojene kao rezultat plebiscita 2020. godine.
Petnaest minuta pre podne pojavili su se vojnici Predsedničkog puka. Postavili su na podijum kopiju osnovnog zakona Rusije i predsedničku značku – na desnu i levu ruku. Nakon ovoga, tamo su se popeli predsednici oba veća Savezne skupštine i Ustavnog suda.
Vojnik predsedničkog puka donosi specijalnu kopiju ustava na ceremoniju inauguracije predsednika Rusije Vladimira Putina u Kremlju – RIA Novosti, 1920,
Vojnik predsedničkog puka donosi specijalnu kopiju ustava na ceremoniju inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina u Kremlju
Potom se Vladimir Putin uputio iz svoje kancelarije u Prvoj zgradi Kremlja ka Andrejevoj sali BKD. Pred njim je bio kratak put u koloni. Ove godine za njega je opremljen ažurirani model ruske limuzine Aurus. Po prvi put u koloni su bili i električni motocikli iste marke.
Putin je na inauguraciju otišao u modernizovanoj limuzini Aurus Senat
Putin je na inauguraciju otišao u modernizovanoj limuzini Aurus Senat
„Apel za sve“
Tačno u 12 časova Putin je ušao u salu Svetog Đorđa. Dočekan je aplauzom. Šef države je pozdravio neke goste, na primer, poznatog dečijeg lekara Leonida Rošala, lično.
Za govornicom je položio zakletvu: „Prilikom vršenja ovlašćenja predsednika Ruske Federacije, zaklinjem se da ću poštovati i štititi prava i slobode čoveka i građanina, poštovati i braniti Ustav Ruske Federacije, štititi suverenitet i nezavisnost, bezbednost i integritet države, da verno služi narodu.”
Izabrani predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin na ceremoniji inauguracije u Kremlju – RIA Novosti, 1920, 07.05.2024.

Novoizabrani predsednik Rusije Vladimir Putin na ceremoniji inauguracije u Kremlju
Šef Ustavnog suda saopštio je da je Putin stupio na dužnost predsednika Rusije. Odsvirana je državna himna. Standard šefa države uzdigao se iznad kupole predsedničke rezidencije u Kremlju.
Tada je Putin uzeo reč. On je zahvalio svim Rusima, onima koji se sada bore za Otadžbinu, nove regione koji su uspeli da odbrane svoj istorijski izbor. Podsetio je da smo spremni za dijalog sa Zapadom, ali je izbor na tim zemljama. Rusija će zajedno sa svojim partnerima nastaviti svoj kurs ka stvaranju novog multipolarnog sveta.
Predsednik je ponovio ono što je rekao u obraćanju Saveznoj skupštini: heroji našeg vremena, pripadnici Severnog vojnog okruga, moraju da igraju najvažniju ulogu u životu zemlje i da zauzimaju visoke funkcije. On je obećao da će učiniti sve da Rusi, koji su dokazali svoju lojalnost domovini, zauzmu vodeće pozicije u politici i ekonomiji.
Vojnici predsedničkog puka donose državnu zastavu na ceremoniju inauguracije predsednika Rusije Vladimira Putina u Kremlju – RIA Novosti, 1920, 07.05.2024.

Vojnici predsedničkog puka donose nacionalnu zastavu na ceremoniju inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina u Kremlju
„Danas smo odgovorni našoj hiljadugodišnjoj istoriji“, naglasio je Putin. Naši preci su ostvarili trijumfe koji nas i danas inspirišu. A sada Rusija samouvereno gleda napred. „Zajedno ćemo pobediti!“ – zaključio je predsednik.
Posle tradicionalne artiljerijske salve, Putin je dočekao paradu na Sabornom trgu: 7. maj je Dan predsedničkog puka.
Sledeći deo događaja je možda najličniji. Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril odslužio je u Blagoveštenskoj sabornoj crkvi moleban i blagoslovio predsednika „na služenje otadžbini“.

Vojnici Predsedničkog puka doneli su poseban primerak Ustava i predsednički znak na ceremoniju inauguracije predsednika Rusije Vladimira Putina u Kremlju –
Vojnici predsedničkog puka doneli su specijalnu kopiju ustava i predsedničku značku na ceremoniju inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina u Kremlju
Ali stvari se očigledno ni tu nisu završile. Kako je rekao Peskov, šef države može danas da predloži Državnoj dumi novog predsednika vlade.kroz koje je trebalo da prođe predsednik. I dalje im je bilo dozvoljeno da prave selfije i snimaju video-snimke – ali tek pre početka ceremonije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter