Izvor: TASS
29.11.2023 u 17:46
0

ZABRANA KRITIKOVANJA DRŽAVNE POLITIKE: Rusija priprema “sporazum o odanosti” za strance

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova pripremilo je nacrt zakona koji bi prisilio strance da potpišu "sporazum o odanosti" koji im zabranjuje kritikovanje službene politike, diskreditiranje sovjetske vojne istorije ili kršenje tradicionalnih porodičnih vrednosti.

Otkako je ruski predsednik Vladimir Putin naredio ulazak vojnika u Ukrajinu u februaru 2022, Rusija je uvela niz strogih zakona koji zabranjuju diskreditaciju vojske, dok su sudovi osudili opozicione aktiviste na duge zatvorske kazne.

Kako se približavaju predsednički izbori 2024, Putin je rat opisao kao deo egzistencijalne bitke sa Zapadom i rekao da će braniti rusku “svetu” civilizaciju od, kako kaže, dekadencije Zapada.

ŠOKANTNE TVRDNJE HAMASA: „Beba Kfir (10 meseci) ubijena u izraelskom napadu na Gazu“, Tel Aviv proverava ove navode

Državna novinska agencija TASS objavila je da je ministarstvo unutrašnjih poslova pripremilo nacrt zakona koji bi prisilio sve strance koji ulaze u Rusiju da potpišu sporazum koji im u biti ograničava slobodu govora.

Strancu u Rusiji biće zabranjeno “mešati se u aktivnosti javnih tela Ruske Federacije, diskreditovati u bilo kojem obliku spoljnu i unutrašnju državnu politiku Ruske Federacije, javne vlasti i njihove zvaničnike”, objavio je TASS.

Predloženi sporazum uključivao bi klauzule o moralu, porodici, “propagandi o netradicionalnim seksualnim odnosima” i istoriji.

Strancima bi se time zabranilo i “iskrivljavanje istorijske istine o podvigu sovjetskog naroda u odbrani domovine i njegovom doprinosu u pobedi nad fašizmom”.

Procenjuje se da je Sovjetski Savez izgubio najmanje 27 miliona ljudi u Drugom svetskom ratu i na kraju potisnuo nacističke snage nazad u Berlin. Vlade odate Moskvi tada su preuzele vlast u delovima istočne Evrope.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri nacrt zakona. Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odmah odgovorilo na upit. Ali zakon još nije službeno upućen u parlamen.

TASS nije precizirao kakve bi bile posledice za strance ako prekrše sporazum.

Da bi nacrt postao zakon, dokument mora biti upućen u Dumu, donji dom ruskog parlamenta, proći kroz reviziju odbora i nekoliko čitanja pre nego što se pošalje Putinu na potpisivanje.

Od početka rata u Ukrajini, Rusija je uvela brojna ograničenja strancima iz, kako ih naziva, “neprijateljskih zemalja”, odnosno onih koje su joj uvele sankcije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter