Izvor: RT Balkan
25.09.2023 u 18:30
1

ZAHAROVA U SITUACIJI NA KiM: Jučerašnji incident posledica politike Kurtija, koji želi da očisti region od Srba

Postoji direktna pretnja od nastavka etničkog čišćenja, koje su ranije praktikovali albanski ekstremisti, upozorila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, komentarišući situaciju na severu Kosova i Metohije.

Eskalacija na Kosovu i Metohiji je direktna posledica politike premijera samoproglašene republike Aljbina Kurtija da podstakne sukob i očisti region od Srba, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Nema sumnje da je jučerašnje krvoproliće direktna i neposredna posledica politike takozvanog premijera Aljbina Kurtija da podstakne sukob, i očisti region od Srba. Njegovi pokušaji da izazove, kroz eskalaciju situacije, dodatni pritisak zapadnjaka na rukovodstvo Srbije kako bi se Beograd naterao da prizna ‘nezavisnost’ Kosova, je stalna igra sa vatrom, koja je, kao što vidimo, preskupa i dovodi ceo region Balkana na opasnu ivicu“, kazala je Zaharova.

Zaharova je istakla da je policija tzv. Kosova sistematski sprovodila kaznene akcije protiv srpske zajednice i da se bavila isključivo zastrašivanjem građana.

„Postoji direktna pretnja od nastavka etničkog čišćenja, koje su ranije praktikovali radikalni kosovski Albanci. Uvereni smo da se put stabilizacije i dugoročnog rešenja na Kosovu odvija isključivo kroz sveobuhvatnu primenu temeljne rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i Briselskih sporazuma Beograda i Prištine iz 2013. i 2015. godine“, zaključila je Zaharova.

Prethodno je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio da se nasilje vlasti kosovskih Albanaca u Prištini nad Srbima na Kosovu i Metohiji dešava se uz ohrabrenje Zapada i pod okriljem dijaloga u Briselu.

„Stvar je u tome da se nasilje u Prištini nastavlja. Kosovski premijer Aljbin Kurti je zauzeo otvorenu liniju osvajanja dela Kosova naseljenog Srbima. Druga stvar, koja je sasvim očigledna, je da Zapad ohrabruje Prištinu u ovim aktivnostima. Činjenica je da se dijalog vodi formalno kao paravan za ono što se zaista dešava na Kosovu, ne daje apsolutno nikakve rezultate, kao ni diplomatski kontakti sa predstavnicima vodećih zapadnih zemlje“, kazao je Bocan-Harčenko.

Podsetimo, Srbi su u noći između petka i subote, kako je kazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć tokom obraćanja, u znak protesta protiv terora Aljbina Kurtija, blokirali most sa dva teretna vozila, nakon čega je došlo do sukoba sa pripadnicima Kosovske policije. Poginulo je troje Srba i jedan pripadnik policije tzv. Kosova.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ZAHAROVA U SITUACIJI NA KiM: Jučerašnji incident posledica politike Kurtija, koji želi da očisti region od Srba”

  1. Bravo Marija, potrebna je bliska suradnja bratskih slovenskih i pravoslavnih naroda kako bi se odlucno odbranili od svih pokusaja genocida od strane kriminalnih propalica i bandita financiranih od globalisticke fasistoidne mafije iz Washingtona i Londona. Kosovo je Srbija, Krim je Rusija!

    4
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter