Izvor: sputnjik.rs
07.12.2023 u 07:51
0

ZAVRŠENA PUTINOVA POSETA NEMIRNOM REGIONU: Evo šta je ruski lider odneo a šta dobio na poklon

Sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i prestolonaslednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana el Sauda u Rijadu je završen – time je okončana i bliskoistočna turneja ruskog lidera koji je prethodno boravio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, sastanak, kojem su na početku prisustvovale delegacije obe zemlje, a koji je potom nastavljen u uskom sastavu i tet-a-tet, trajao je preko tri sata. Putin i saudijski princ su detaljno razmenili mišljenja o pitanjima koja su od interesa za obe zemlje. Takođe je bilo reči o saradnji u okviru OPEK+, palestinsko-izraelskom sukobu i drugim važnim pitanjima.

„Najpre smo prilično dugo sedeli na sastanku u širokom sastavu uz učešće svih potpredsednika vlade, šefova resora, ministara, šefova kompanija. Detaljno su razmenjena mišljenja vezano za oblasti u kojima su strane zainteresovane za dalji razvoj i produbljivanje saradnje: reč je o ekonomskoj, investicionoj saradnji, kulturi, razmeni iskustva. Prestolonaslednik Muhamed i predsednik Putin su potom nastavili razgovor licem u lice. Njih dvojica su ručali zajedno, sa prevodiocima. Ne mogu tačno da kažem o čemu se razgovaralo. Ali generalno je jasno da je bilo govora o izraelsko-palestinskom sukobu i drugim osetljivim pitanjima sa međunarodnog dnevnog reda“, rekao je Peskov.

PUTIN VELIČANSTVENO DOČEKAN U EMIRATIMA, O OVOME PRIČA ČITAV SVET: Zna se ko je najmoćniji LIDER

Peskov je istakao da za sada „nije bilo reči o zajedničkim mirovnim inicijativama Rusije i Saudijske Arabije“.
Kako je dodao, Rusija i Saudijska Arabija shvataju da su odgovorne za stabilno stanje tržišta energenata. S tim u vezi, lideri dve zemlje su istakli da će nastaviti saradnju u okviru OPEK+.
Peskov je takođe kazao da će se investiciona saradnja Rusije i zemalja Bliskog istoka nastaviti, a da se detalji neće objavljivati „zbog velikog broja neprijatelja“.
Razmena poklona
Putin je predsedniku UAE poklonio sliku, a zauzvrat je dobio mozaik.
Ruske i saudijske diplomate pripremaju zajednički dokument o rezultatima pregovora, ali nije predviđen poseban dokument o rešavanju situacije u Ukrajini, istakao je Peskov.
Saudijski prestolonaslednik je na rastanku zahvalio Putinu na poseti.
„Hvala vam puno na poseti, predsedniče. Želim vam srećan put“, rekao je Bin Salman, pozdravljajući se sa ruskim liderom.
Na bliskoistočnoj turneji šefa ruske države pratila delegacija koju su činili ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, zamenik premijera Andrej Belousov, ministar industrije i trgovine Denis Manturov, zamenik premijera Aleksandar Novak, direktor Centralne banke Elvira Nabiulina, direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov, direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihačov. U ruskoj delegaciji su i predstavnici privrede.

„Lovačka“ pratnja

Peskov je objasnio da su Putinov avion pratili ruski lovci Su-35S jer je ruski lider boravio u nemirnom regionu, pa su se u skladu s tim preduzimale sve mere da se osigura bezbednost predsednika Rusije.

„To je nemiran region. UAE i Saudijska Arabija su stabilne i bezbedne zemlje, međutim okruženje, susedni region je pun opasnosti i nepredvidivosti, stoga se preduzimaju sve mere za osiguravanje bezbednosti ruskog lidera na potrebnom nivou“, rekao je Peskov.

Takođe je kazao da će prestolonaslednik Saudijske Arabije obavezno posetiti Rusiju, ali datum posete nije određen.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter