Izvor: Sputnjik
07.07.2023 u 08:32
1

UKRAJINA SE RASPADA: ZELENSKI pred samit NATO krivi ZAPAD za propast KONTRAOFANZIVE

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je optužio Zapad zbog spore isporuke oružja kako bi opravdao sebe zbog neuspeha ukrajinske kontraofanzive i zbog gubitaka na svim frontovima, ocenjuju ruski eksperti.

Politikolog Oleg Makarenko smatra da su izgovori Zelenskog povezani i sa predstojećim samitom NATO-a u Vilnjusu.

 – On se pravda i prekoreva druge. Mislim da mu je ponestalo oružja još ranije i da je bilo potrebno da Amerikanci i Evropljani donose odluke brzo, ali za to je bila potrebna logistika i saglasnost, a postojala je i potreba da se obuče oružane snage Ukrajine za rukovanje stranom tehnikom, kako ona ne bi bila uništena odmah. Kontraofanziva zapravo nije mogla da počne ranije zbog, naglašavam, odustva obučenog kadra, tako da su ovo samo prazne reči kojima se opravdava nedostatak rezultata pred samit NATO-a – smatra Makarenko.
Zelenski je izjavio da je želeo da ukrajinska kontraofanziva počne ranije i da je pozivao zapadne saveznike da Ukrajini isporuče oružje i opremu da bi se to omogućilo. Prema njegovim rečima, kontraofanziva sada ide sporijim tempom zbog toga što je počela kasnije i zbog toga što je Rusija učvrstila odbranu. Kako je naveo, pojedinim delovima zemlje ukrajinska vojska ne može „ni da pomisli da započne” napade jer nema odgovarajuće oružje, navodeći da je veći deo teritorije sada miniran.
Zelenski je rekao da su Rusi dobili dodatno vreme da postave više mina i pripreme svoje odbrambene linije, što je dovelo do usporavanja ukrajinske kontraofanzive.
Vojni ekspert, potpukovnik u rezervi Pavel Kalmikov objašnjava da za neuspeh ukrajinske kontraofanzive postoji više razloga:

 – Prvo, ruska vojska je pripremila dobro utvrđenu ešaloniralnu liniju odbrane sa minskim poljima i rovovima, a Oružane snage Ukrajine, prema nekim izveštajima, ne mogu da probiju ni prvi pojas ove linije od minimum tri. Stižu do prvog pojasa i ne napreduju dalje. Drugo, da biste efikasno napadali, morate imati nadmoć u vazduhu, a Oružane snage Ukrajine je nemaju. Ovo su glavni razlozi, po mom mišljenju – ocenjuje ruski vojni stručnjak.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “UKRAJINA SE RASPADA: ZELENSKI pred samit NATO krivi ZAPAD za propast KONTRAOFANZIVE”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter