Izvor: BSC Happy
19.06.2023 u 22:28
0

ZORAN MILIVOJEVIĆ U „ĆIRILICI“: „Posle DEJTONA dobio sam poruku „A KOSOVO?“, u Beogradu su reagovali stravično“

Ko Srbima lomi kičmu? - Tema je večerašnje "Ćirilice". Na pitanja Milomira Marića će večeras na ovu temu odgovarati i razgovarati naši gosti: Vladimir Vuletić, Prvoslav Davinić, Zoran Milivojević, Goran Petronijević i Aleksandar Pavić.

 Zoran Milivojević kaže da je Zapad Srbima hteo da nametne rešenje nacionalnog pitanja gde su svi srpski interesi pogaženi

– To nikada nije isključeno. Strateški cilj nije ostvaren, zašto što Srbija nema nameru da se odrekne same sebe. Vraćamo se na metodologiju postupanja kada treba da se realizuje jedan starteški cilj. Moram da kažem, meni sve ovo liči na srpsko nacionalno pitanje i pad Berlinskog zida je to pitanje otvorio. Srbija jedina nije pristala na formulu koja je tada ustanovljena ne eliminisanje Versajskog sistema. Ostala je neka SRJ. Korišćene su formule i jedna i druga; teritorijalni i etnički princip. Tamo gde je bilo elemenata za etnički imamo nove države, koje nemaju istorijsku komponentu – kao makedonska država. Slovenija i Hrvatska, uz etničko čišćenje Srba. Imamo pokušaj u BiH. Srpsko nacionalno pitanje je i danas aktuelno. Ne postoji volja na Zapadu da se ono reši. Korišćen je mehanizam etničkog principa, gde dominira albanski faktor. Nije korišćen u Vojvodini zato što diominira srpski faktor. Ono što se radi u Crnoj Gori jeste da srpski faktor nema značaj koji bi mogao da ima. Ono što se nas tiče, agresija 1999. je imala dva cilja u uslovima unipolarnog sveta: Da se obezbedi širenje NATO-a, da izađe iz okvira, ugovora. To je prva intervencija koja nije u skladu sa NATO ugovorom, napadnuta je zemlja nečlanica. Uključenje Nemačke u vojnom smislu je bio strateški cilj globalnog karaktera. Posle Dejtona imao sam u inostranstvu tada već poruku: „A Kosovo?“ U Beogradu su reagovali stravično. Hteli su da me smene zbog toga. Tendecija je bila tada da Srbija prihvati da je njeno nacionalno pitanje rešeno i da prihvati da je ono rešeno bez Kosova i Metohije, na prostoru centralne Srbije – rekao je Milivojević.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter