Izvor: Glossy
03.12.2023 u 08:06
0

KAKO DA PREPOZNATE VELIKI KAŠALJ? Sve o bolesti za koju smo mislili da je ISKORENJENA

Koji su simptomi velikog kašlja (hripavca) i na koji način se zaštiti od infekcije?

Već nekoliko nedelja u regionu se ponovo priča o velikom kašlju (lat. Pertussis), poznatijem i kao magareći kašalj i hripavac, bolesti za koju smo gotovo verovali da je iskorenjena.

Broj zaraženih, međutim, raste, a u Srbiji je do sada potvrđeno 298 slučajeva, a u poslednje dve nedelje skoro je dupliran broj obolelih.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste to što je prošle godine broj zaraženih bio samo pet, a epidemiolozi očekuju da će se bolest širiti još više budući da je deo dece nevakcinisan ili nepotpuno vakcinisan.

Šta je veliki kašalj (hripavac)?

Pertussis je akutna infektivna bolest koju izaziva bakterija Bordetella pertussis, a ređe bakterija Bordetella parapertussis.

Iako od nje obolevaju i odrasli, najčešće se javlja kod dece stare od pet godina, a početak bolesti uglavnom podseća na prehladu.

Međutim, zatim počinje kašalj koji postepeno prelazi u napade isprekidanog kašlja, a kod male dece on može dovesti do zastoja u disanju i biti veoma opasan. Uglavnom se vremenom kašalj smanjuje po intenzitetu i proređuje, a oboljenje traje oko šest nedelja.

Zbog toga što je iscrpljujuće i naporno, ovu bolest često zovu i „bolest 100 dana“.

Kako ističe pedijatar Saša Milićević za Blic, ono što razlikuje veliki kašalj od obične prehlade je to što dođe do zacenjivanja.

–To je ono što je karakteristično i po čemu ga razlikujemo od gripa i drugih oblika kašlja – alergijskog, astmatskog ili zbog prehlade. Ovde dođe do toga da se osoba zaceni, ne može da udahne posle kašljanja – objasnio je.

Simptomi velikog kašlja

Početni simptomi su:

curenje iz nosa

blaži kašalj

učestalo kijanje

povišena telesna temperatura

iscrpljenost i malaksalost

Kasniji simptomi su:

intenzivni napadi kašlja, do zacenjivanja

povraćanje posle kašlja

gubitak daha

poteškoće sa disanjem

može da se poplavi usled manjka vazduha

Prema Gradskom zavodu za javno zdravlje, između napada kašlja osoba može da ne odaje utisak da je uopšte bolesna.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter