Izvor: Kurir
28.02.2024 u 22:07
0

MALE BOGINJE HARAJU SRBIJOM: Ova pošast nosi ozbiljne posledice, od upale pluća do zapaljenja mozga

Iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštili su juče da je u Srbiji od početka godine do 26. februara rеgistrоvаno 24 pоtvrđеnih slučаjevа mоrbilа

O ovoj infektivnoj bolesti koja je trebalo da bude iskorenjena i poslata u istoriju medicine, a koja se vratila na velika vrata, razgovaramo sa dr Svetlanom Popović, infektologom.

– Male boginje (morbili) prenose se direktnim kontaktom sa obolelom osobom (poljubac, rukovanje), putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba (kašalj, kijanje) i retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta – objašnjava dr Svetlana Popović.

Prema njenim rečima posle inkubacije, koja najčešće traje od 7 do 18 dana, dolazi do pojave povišene telesne temperature, sekrecije iz nosa, kašlja i konjunktivitisa.

-Nabrojani simptomi traju dva do četiri dana, nakon čega dolazi do skoka telesne temperature (preko 40°C) i pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, koja se zatim širi na trup i ekstremitete. Postoji i specifičan izraz lica, takozvana plačna maska, jer su oči suzne zbog upale konjunktiva i rinitisa, odnosno upale nosa.

Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe

Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije (kada je još uvek bez tegoba), 4 dana pre izbijanja ospe i 4 dana nakon izbijanja ospe.

-Komplikacije su češće kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida. Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 % slučajeva smtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komlikacije. Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1.000 obolelih sa navedenom komlikacijom dolazi do smrtnog ishoda.

MMR vakcina ne izaziva autizam i jedini je način zaštite

Doktorka Popović naglašava da je vakcinacija jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog (doživotnog) imuniteta.

EVO KOJE OSOBE SU SKLONE SRČANIM PROBLEMIMA: Najugroženiji depresivni, anksiozni i neurotični

-MMR vakcina se daje u 2 doze: deci u drugoj godini života (pravovremeno data vakcina je u uzrastu od 12 – 15 meseci) i u 7. godini života (u okviru priprema za polazak u školu). U poslednje vreme vakcinacija MMR vakcinom se povezuje sa autizmom, što zabrinjava pojedibne roditelje i stvara nepovrenje prema vakcinaciji. Ovakve informacije su bez naučne zasnovanosti. Vakcinacija protiv mnogih zaraznih bolesti je spasila živote mnogih ljudi, tako i  MMR vakcina ima značajno mesto u prevenciji ove i te kako zarazne bolesti.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter