Izvor: Kurir
28.02.2024 u 21:03
0

EVO KOJE OSOBE SU SKLONE SRČANIM PROBLEMIMA: Najugroženiji depresivni, anksiozni i neurotični

Teskoba i razdražljivost povezani su s ranim znakovima starenja srca, pokazala je britanska studija.

Da bi istražio vezu između mentalnog zdravlja i rada srca, tim naučnika sa Univerziteta „Queen Mary“ u Londonu pregledao je snimke srca 36.309 pacijenata, koji su popunili upitnik o svojim „neurotičnim osobinama ličnosti“, poput nestabilnog raspoloženja, anksioznosti, razdražljivosti i malodušnosti.

Istraživači su povezali „veću sklonost pojedinaca ka neurotičnim osobinama“ sa lošijom ventrikularnom funkcijom, većom fibrozom miokarda i većim otvrdnjavanjem arterija.

Utvrđeno je da je ova povezanost nezavisna od tradicionalnih faktora rizika za srčane probleme, kao što su pušenje i gojaznost, i bila je češća među muškarcima.

-Znamo da postoji veza između mentalnog zdravlja i potencijalnog razvoja kardiovaskularnih bolesti.Naša studija je otkrila da se štetne promene na srcu primećuju kod ljudi sa neurotičnim osobinama ličnosti kao što su anksioznost, depresija i preterana zabrinutost – rekao je Stefen Petersen, profesor kardiovaskularne medicine na Univerzitetu „Queen Mary“ u Londonu i dodao:

NE ZANEMARUJTE: 16 jasnih znakova da ste odrasli uz roditelje koji su vas previše kritikovali

-Čak i kada se uzmu u obzir faktori životnog stila kao što su pušenje, telesna težina i starost, izgleda da su neurotične osobine povezane sa znacima starenja srca -istakao je profesor Petersen i naveo da će njegov tim sada pokušati da otkrije kako ove osobine ličnosti utiču na funkciju srca i rizik od razvoja srčanih oboljenja na duži rok.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter