Izvor: Kurir
28.02.2024 u 18:14
0

IMATE PROBLEMA SA SPAVANJEM? ISPROBAJTE METOD KOJI JE ZALUDEO SVET: Tehnika 4-7-8 rešava sve probleme!

Problemi sa spavanjem su česti i imaju različite uzroka

Iako mnogi od njih sami po sebi nisu razlog za brigu, česta nesanica može snažno uticati na vaš kvalitet života, a studije su čak pokazale da dugotrajni gubitak sna može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa, gojaznosti, srčanih bolesti i depresije.

Ako se borite da zaspite noću, doktor Sethi je podelio niz korisnih saveta koje možete isprobati pre nego što legnete u krevet, a jedan od njih je toliko jednostavan da svi možemo da počnemo da ga radimo još večeras.

Moćan alat za smanjenje stresa i anksioznosti pre spavanja

Doktor Sethi, gastroenterolog školovan na Harvardu iz SAD, podelio je video na svom TikTok nalogu u kom je objasnio prednosti nekoliko korisnih saveta za uspavljivanje, uključujući tehniku ‘4-7-8’, koja predstavlja jednostavnu tehniku disanja koja vam može pomoći da brže zaspite.

-Udahnite četiri sekunde, zadržite sedam sekundi, izdahnite osam. Tehnika 4-7-8 je jednostavan, ali moćan alat za smanjenje stresa i anksioznosti pre spavanja- objašnajva doktor.

Tehniku je razvio dr Endrju Vajl kao varijaciju pranajame, drevne tehnike joge koja pomaže ljudima da se opuste dok dopunjuju kiseonik u telu. Prema Healthline-u, tehnika bi mogla pomoći nekim ljudima da zaspu u kraćem vremenskom periodu kada je redovno praktikuju.

Tehnikama disanja do duboke relaksacije

Ako je nesanica koju osećate uzrokovana anksioznošću i stresom u vašem svakodnevnom životu, onda tehnika ‘4-7-8’ može raditi za vas. Tehnike disanja su osmišljene da dovedu telo u stanje duboke relaksacije, što pomaže da se organizam vrati u ravnotežu.

Tehnika 4-7-8 prisiljava um i telo da se usredsrede na regulisanje daha, umesto na ponavljanje briga kada legneteu krevet. Zagovornici tvrde da može da umiri srce koje trči ili umiri iznemogle nerve, navodi magazin health.

Banane takođe doprinose bržem uspavljivanju

Na drugom mestu u svom videu, dr Seti je rekao da konzumiranje banane pre spavanja može pomoći da brže zaspite, jer su bogate triptofanom, koji pomaže telu da proizvodi melatonin, hormon koji vam pomaže da zaspite. Takođe treba da jedete jogurt pre nego što odete na spavanje, jer savršena kombinacija kalcijuma i proteina takođe pomaže u proizvodnji melatonina.

UDRUŽENJE UPOZORAVA NA OPREZ: Karcinom dojke sve češća pojava kod mlađih generacija

Konačno, dr Sethi je preporučio smanjenje izlaganja plavoj svetlosti „najmanje sat vremena“ pre spavanja, što znači da ne gledate u telefon ili gledate TV neposredno pre spavanja. Rekao je: „Plavo svetlo ometa proizvodnju melatonina i otežava zaspati.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter