Izvor: BETA
14.02.2024 u 11:37
0

SRBIJA SUTRA SLAVI DRŽAVNOST:Uoči Drana državnosti, brojne izložbe i prikaz novog naoružanja

Uoči sutrašnjeg Dana državnosti Srbije, 15. februara, širom zemlje će biti otvoren niz izložbi o značajnim događajima i ličnostima iz istorije, dok će u Nišu biti prikazano novo naoružanje i vojna oprema Vojske Srbije.

Predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvovala je danas otvaranju izložbe „Ustavi Kneževine Srbije i Kraljevine Srbije“ u Državnom arhivu Srbije i istakla da tom izložbom ove godine počinje obeležavanje Dana državnosti-Sretenje kada se treba setiti toga šta su naš identitet i naša državnost. „Počastovana sam zbog toga što se nalazim u Državnom arhivu, ustanovi koja je čuvar našeg identiteta“, rekla je Brnabić i dodala da se Sretenje ne proslavlja samo u Orašcu, Oplencu i Beogradu, već i u Leskovcu, Kraljevu, Kruševcu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici, Zaječaru, Prokuplju, Vranju, Aranđelovcu i mnogim drugim gradovima širom Srbije. Brnabić je istakla i da je proslavu Dana državnosti kakva se organizuje ove godine inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić jer je smatrao da nacionalni praznik ne treba da bude samo neradan dan sa nekoliko ceremonija, već da svi treba da se podsete toga šta se slavi.

VAŽNO ZA SVE GRAĐANE SRBIJE: Oglasio se MUP povodom obeležavanja Dana državnosti (FOTO)

Brnabić je na otvaranju izložbe istakla da je Vučić smatrao i da treba da se prisetimo toga šta su naš identitet i naša državnost.

„Da odamo počast našim precima bez kojih ne bi bilo ni naše nezavisne države“, istakla je ona. Brnabić je dodala da je posebno za ovu priliku Arhiv izložio Ustav Kneževine Srbije i Ustav Kraljevine Srbije, kao i Sretenjski ustav prvi srpski ustav iz 1835. godine.

 

U 10 sati u Državnom arhivu Srbije biće otvorena izložba „Ustavi Kneževine Srbije i Kraljevine Srbije“, na kojoj će biti prikazano šest ustava – od Sretenjskog 1835. do Parlamentarnog iz 1903. godine.

Takođe u Beogradu, u Muzeju savremene umetnosti u 10.30 biće otvorena izložba „Nadežda Petrović – Boje života“ na kojoj će biti izložena najznačajnija dela te srpske slikarke.

U 11 sati u Narodnom muzeju u Leskovcu biće predstavljena izložba „Odlikovanja i ordenja“, a u 11.30 ispred Gradske kuće u Subotici – „Vladarske zadužbine Nemanjića“.

Izložba „Srbija kroz vreme – 220 godina državnosti“ biće otvorena u Domu Vojske u Nišu u 12 sati, a pola sata kasnije, u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu izložba „Pomorišac – Vasa Pomorišac“.

U 13 sati u Istorijskom arhivu u Užicu biće otvorena izložba „Slike života – fotografije Alberta Kana: Priština, Prizren, Lipljan, Gračanica 1913. godine“, a u 13.30 u Spomen kući Save Šumanovića u Šidu, izložba „Sava Šumanović – Kod kuće za praznik“.

Narodni muzej Zaječar predstaviće u 14 sati izložbu „Kako pamtimo vladare?“, a Narodni muzej Toplica u Prokuplju u 15 sati izložbu „Ratnici Gvozdenog puka“.

U Konaku kneginje Ljubice u Beogradu u 17 sati biće predstavljena monodrama „Na kafi kod kneginje Ljubice“, dok će u 17.30 u Narodnom muzeju u Kraljevu biti otvorena izložba „Femina Balcanica – Žena na Balkanu u antičko doba“.

U 19 sati, u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu, biće otvorena izložba „Lada – 120 proleća“.

Povodom praznika, u MTS Dvorani u Beogradu u 12 sati premijerno će biti prikazan dokumentarno-igrani film „Dve Brankove Kozare“ u organizaciji Muzeja žrtava genocida.

Ministarstvo odbrane najavilo je da će počasna artiljerijska paljba biti u 16 sati na Beogradskoj, Petrovaradinskoj i Niškoj tvrđavi, uz defile brodova u Beogradu i Novom Sadu.

Novo naoružanje i vojna oprema Vojske Srbije biće prikazani u 14 sati u okviru Niške tvrđave.

Na kuli Beograd i Sava promenadi biće prikazana izložba „Ćirilica – slava i trajanje“ koja će trajati od 14. februara do 14. marta.

Dan državnosti Srbije se proslavlja u znak sećanja na taj dan i verski praznik Sretenje 1804. godine, kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak i na isti datum 1835. godine, kada je u Kragujevcu donet prvi savremeni Ustav Srbije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter