Izvor: Tanjug
27.04.2023 u 18:41
0

MINISTAR VESIĆ PODELIO FANTASTIČNE VESTI: „Od polovine maja naše regionalne pruge ulaze u evropsku mrežu pruga“

Kazao je da će i na pruzi od Subotice do Segedina, koja će biti otvorena za putnički saobraćaj u septembru ili oktobru, biti zajednička stanica u Segedinu.

Ministar građevinarstva Goran Vesić najavio je danas u Skupštini Srbije da će 14. ili 15. maja sa Transportnom zajednicom biti potpisan dokument o proširenju evropske mreže pruga, u koju će ući sve naše regionalne pruge.

MINISTAR VESIĆ ZA HAPPY TV: „Kurtijeva politika prema Srbima je puška, meci i pendrek!“

To će nam obezbediti da možemo da povučemo evropske grantove za pruge, na primer za rekonstrukciju pruge Vrbas – Sombor, zatim za prugu Pančevo – Orlovat – Zrenjanin – Čoka – Kanjiža… , naveo je Vesić odgovarajući u parlamentu na poslanička pitanja u vezi sa železnicom. U evropsku mrežu će ući kargo pruge, dodao je Vesić. Kako je rekao, u evropsku mrežu će ući i pruge Ruma – Šabac – Loznica, zatim Stalać – Kraljevo – Rudnica i druge.

To će će omogućiti da imamo 600 kilometara novih pruga, naveo je Vesić. „Ubacili smo u evropsku mrežu transportnih puteva i sve luke na Dunavu, što znači da možemo kroz projekat ‘Zaplovimo Srbijom’ da tražimo grantove za luke i marine.“

Stvaraju se uslovi da uđemo u onu fazu EU, gde do 2030. finansiraju pruge“, naveo je Vesić.

On je najavio da će 14. maja otvoriti i zajedničku železničku stanicu sa Crnom Gorom, u Bijelom Polju, kako se vozovi ne bi zaustavljali na granici. U toj zajedničkoj stanici će biti carine i policije obe zemlje, dodao je Vesić.

Zajedničke stanice ćemo imati i sa drugim zemljama, Mađarskom na trasi brze pruge, kao i sa Severnom Makedonijom u Tabanovcima.

„Do kraja 2024. završićemo tu prugu do Mađarske, rok je promenjen sa avgusta 2025. na kraj 2024. godine. Mađarska će do polovine 2025. završiti svoj deo, tako da ćeo do kraja 2025. imati brzu vezu između Beograda i Budimpešte i stizaće se za nešto manje od tri sata, a od Subotice do Beograda za sat i 12 minuta“, rekao je Vesić.

Kazao je da će i na pruzi od Subotice do Segedina, koja će biti otvorena za putnički saobraćaj u septembru ili oktobru, biti zajednička stanica u Segedinu.

Podsetio je da će Srbija graditi i brzu prugu do Niša i posle dalje do Preševa.

„U junu ćemo ja i mađarski kolega sazvati sastanak sa ministrma transporta Severne Makedonije, Albanije, Bugarske, Grčke, Turske i EU, jer želimo da se brza pruga produži ka tim zemljama. Poljski ambasaor me obavestio da postoji inicijativa o višegradskoj pruzi koja bi išla od Varšave i Praga i deo ka Bratislavi i do Budimpešte, što znači da će naši građani imati vezu sa tim gradovima“, naveo je Vesić

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter