Izvor:
09.11.2017 u 23:10
0

NOVI BEOGRAD: Program za proslavu 70-ogodišnjice izgradnje počeće 11.aprila 2018.godine!

Odbor veterana graditelja Beograda predstavio je danas program za proslavu 70-ogodišnjice izgradnje Novog Beograda koja će, kako je najavljeno, početi 11.aprila 2018.godine, na dan kada je zvanično počela gradnja tog naselja.

Predsednik Odbora Slobodan Ristanović rekao je da je Opština Novi Beograd, koja 11.april zvanično obeležava kao svoj praznik, zajedno sa Odborom osmislila raznovrstan program u okviru kojeg će biti priređena izložba fotografija o izgradnji tog naselja i organizovane besplatne projekcije igranog filma ''''Prekobrojna'''' o omaldinskim akcijama sa Milenom Dravić u glavnoj ulozi.

Tokom proslave jubileja, koja će trajati do kraja 2018.godine, kako kaže Ristanović, planirano je i da se u osnovnim i srednjim školama organizuju predavanja o radnim akcijama kojima bi prisustvovali istaknuti graditelji tog vremena.

On je podsetio da je posle izgradnje auto-puta, podizanje Novog Beograda bila najveća omladinska radna akcija u nekadašnjoj Jugoslaviji.

– Omladina je na Novom Beogradu podigla zgradu Predsedništva, današnju Palatu Srbija, najveći objekat te vrste na Balkanu, zatim 40 petospratnica na Tošinom bunaru, Studentski grad, hotel Jugoslaviju, Dom kulture, zgradu Šumarskog fakulteta na Bežanijskoj kosi koja je kasnije pretvorena u bolnicu, naglasio je Ristanović.

Predsednik Odbora veterana graditelja Beograda izrazio je žaljenje što do sada nisu realizovane dve inicijative Odbora pokrenute prošle godine – da se na Ušću podigne spomenik prvim graditeljima Novog Beograda i da se u određenom objektu na teritoriji te opštine priredi trajna muzejska postavka o svim radnim akcijama.

– To bi bio spomenik posvećen ne samo graditeljima Novog Beograda, već svim učesnicima radnih akcija u Jugoslaviji kojih je bilo oko dva miliona i koji su od 1941. do 1990.godine dali 135 miliona dobrovoljnih radnih dana, rekao je Ristanović.

On je dodao da je na sastanku Odbora sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i gradskim arhitektom Milutinom Folićem u julu ove godine najavljeno da će, kako kaže, na sednici Skupštine grada biti doneta odluka o izgradnji spomenika.

– Međutim, od tada ništa nije učinjeno. Mi smo se obratili predsedniku Srbije i obavešteni smo da je iz njegovog kabinet jutros poslato pismo gradonačelniku u kojem se traži odgovor zašto se stalo sa tom inicijativom, naveo je Ristanović.

On je dodao da je Odbor odabrao rad poznatog vajara Miodraga Živkovića, koji je bio učesnik radne akcije iz 1948.godine.

– Živković je kao srednjoškolac uradio skulpturu omladinke koja će sa još nekim elementima činiti spomenik visine pet metara, naveo je Ristanović.

Izvor: Tanjug.rs
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter