Izvor: Happy BSC
24.01.2022 u 12:32
0

Predstavljena nova eko – linija na relaciji Dorćol – Beograd na vodi

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, premijerka Srbije Ana Brnabić i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovali su danas puštanju u rad druge eko – linije i predstavljanju novih autobusa na električni pogon. 

Vesić je rekao da je Beograd danas dobio drugu ekološku liniju koju čine elektroautobusi i naveo da je kupljeno deset takvih vozila, od kojih osam saobraća na toj liniji. 

– Ova linija povezuje dve reke, SC „Milan Gale Muškatirović”, odnosno Dorćol i Beograd na vodi. Osim Sofije, jedini smo grad u regionu koji ima ekološke autobuse. To je inače deo naše strategije da do 2030. godine nemamo nijedno vozilo na fosilna goriva u javnom prevozu. Mi ćemo 2028. završiti prvu liniju metroa, 2030. drugu, u međuvremenu kupujemo autobuse čiji je pogon na prirodni gas. Već smo kupili stotinu autobusa, koji stižu tokom proleća, a postavljamo i gasne stanice. Po našem planu svake godine u narednih pet godina kupovaćemo stotinu autobusa na gas, kao i novih deset elektroautobusa – pojasnio je Vesić i dodao da to znači da kada 2030. proradi metro nećemo imati nijedno vozilo u javnom prevozu koje ide na fosilna goriva.

Prema njegovim rečima, taj cilj postići ćemo pet godina posle Pariza, koji je dao sebi zadatak da to uradi 2025. godine. 

– U narednim danima očekuje nas tender za novih 80 trolejbusa, a inače na linijama imamo 80 trolejbusa, koji su stari i zreli za zamenu. U narednih pet godina biće zamenjeno svih 80 trolejbusa. To će biti istovremeno i elektroautobusi i trolejbusi, koji će delom moći da voze bez pantografa. Ove godine ćemo početi i sa uspostavljanjem javnog rečnog prevoza. To znači da će do 2030. u Beogradu biti čist ekološki prevoz i mislim da je to velika stvar i velika pobeda za sve Beograđanke i Beograđane – naglasio je Vesić i podsetio da je pre šest godina napravljena prva ekološka linija, prva u regionu i bila je jedina ekološka linija u tom trenutku u Evropi koja je imala samo elektroautobuse. 

On je zahvalio premijerki, ministarki Vujović i Vladi Srbije na podršci u svim projektima.  

– Zajedno postižemo ciljeve koje smo zadali, a to je da Beograd bude zdrav i čist, a da građani imaju dobar i komforan prevoz – zaključio je Vesić.  

Premijerka Ana Brnabić je podsetila da se pre 2010. godine kvalitet vazduha nije merio na ovakav način kao što se to sada radi ni u Gradu Beogradu niti u Republici Srbiji. 

– Tek tada su postavljene neke merne stanice, a 2014. godine smo postavili veći broj stanica kako bismo zaista dobro radili monitoring kvaliteta vazduha. Prema podacima kojima raspolažemo, od 2014. godine vazduh je sve bolji i danas imamo probleme zbog čega i radimo na njegovom poboljšanju. Kvalitet vazduha nije lošiji, već je sve bolji, a ovo je problem sa kojim se i prilično uspešno borimo u poslednjih nekoliko godina – istakla je Brnabić. 

Ona je navela šta je sve urađeno da se poboljša vazduh u Beogradu i kao najvažniju stvar navela je gasifikaciju u koju je uloženo i najviše sredstava.  

– U Beogradu su od 2014. godine 24 javna objekta priključena, mahom škole na dalekovod ili gasovod, a proširena je i toplodalekovodna mreža. JKP „Beogradske elektrane” je priključilo na toplodalekovod čak 3.000 korisnika i na taj način smanjilo broj individualnih ložišta koja su najveći emiteri zagađenja. Od 2015. godine, GSP „Beograd” je počelo da nabavlja autobuse sa niskom emisijom gasova, a od 2016. godine i električne autobuse. Danas, ako se imaju u vidu autobusi koji koriste evro 5 i evro 6 standard, te ostali gradski prevoz na električni pogon kao što su tramvaji, trolejbusi i autobusi, to čini 83,5 odsto vozila koja minimalno zagađuju životnu sredinu u Beogradu – precizirala je premijerka i dodala da su 2014. godine počeli da se grade filteri za odsumporavanje na našim termoelektranama, što je znatno doprinelo da se smanji emisija štetnih čestica u Beogradu i okolini.  

Ona je istakla da je značajno i to da se završava rešavanje problema gradske deponije u Vinči i emisije metana u vazduh.

– Deponija je jedan od najvećih zagađivača u Beogradu, ali počinje izgradnja metroa i Bg voza koji su ekološki najčistiji načini transporta – rekla je ona. 

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izrazila je veliku zahvalnost rukovodstvu Grada na trudu da se donesu različite mere kako bi se popravilo stanje životne sredine.  

– Svaka od mera za poboljšanje kvaliteta vazduha podjednako je važna. Novi eko-autobusi veoma će značiti za centar grada s obzirom da zagađenje koje dolazi iz saobraćaja nije malo. Resorno ministarstvo posvećeno je ciljevima „Zelene agende”, a održiva mobilnost jedan je od stubova ove agende –  naglasila je ona.  

Osim kupovine ekoloških vozila, važna je i zamena kotlarnica i individualnih ložišta, tako da je Irena Vujović tim povodom pozvala lokalne samouprave da se jave na konkurs, koji je počeo u petak i trajeće narednih dvadeset dana.  

Nakon obraćanja medijima, organizovana je i vožnja novom linijom od Beograda na vodi do SC „Milan Gale Muškatirović”. 

Trasa linije EKO 2 je sledeća: SC „Milan Gale Muškatirović” – Tadeuša Košćuška – Pjarona de Mondezira – Uzun Mirkova – Studentski trg – Vase Čarapića – Trg republike – Kolarčeva – Terazije – Kralja Milana – Trg Slavija – Nemanjina – Balkanska – Mihaila Bogićevića – Karađorđeva – Zemunski put – Bulevar Vudroa Vilsona – Beograd na vodi. 

Događaju su prisustvovali i sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović, direktor JKP GSP „Beograd” Radiša Momčilović i predstavnici Sekretarijata za javni prevoz. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter