Izvor: Tanjug
21.01.2022 u 15:58
0

VAŽNA VEST! Od ponedeljka i građani Grocke dobijaju gerontodomaćice

Usluga pomoć u kući, koja je namenjena najstarijim sugrađanima, od ponedeljka će biti dostupna i svim potencijalnim korisnicima koji žive na teritoriji opštine Grocka.

To je najavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i dodala da je ove godine u planu prijem u radni odnos još novih gerontomaćica.

Usluga pomoć u kući namenjena je najstarijim sugrađanima koji usled starosti, hronične bolesti ili invaliditeta nisu u mogućnosti samostalno da zadovolje svoje svakodnevne osnovne lične i životne potrebe, a Stanisavljević kaže da u Beogradu radi 680 gerontodomaćica koje pružaju usluge pomoć u kući za 2.402 korisnika.

-Trudićemo se da proširimo obim ove usluge. Zaštita najstarijih sugrađana kroz podizanje nivoa kvaliteta usluga i većeg obuhvata korisnika jedan je od najvažnijih zadataka grada Beograda koji će i u budućem periodu imati prioritetno mesto u sistemu socijalne politike grada Beograda – rekla je Stanisavljević.

Navela je da se usluga pomoć u kući odvija neometano tokom pandemije korona virusa, kako bi se korisnicima pomoglo u zadovoljenju njihovih potreba u svakodnevnom funkcionisanju.

Kako je istakla, usluga se organizuje i planira u saradnji sa korisnicima i njihovim potrebama, sa što manjim zadržavanjem u stanovima korisnika i što manjim direktnim kontaktima, uz pridržavanje epidemioloških mera i nošenje zaštitne opreme.

Dodala je da je, u cilju poštovanja protivepidemijskih mera i instrukcija, Grad Beograd snabdeo gerontodomaćice dovoljnom količinom zaštitne opreme, maskama, rukavicama, sredstvima za dezifekciju.

-Pre nekoliko godina više od 1.000 starih je čekalo na ovu uslugu, a mi smo uspeli da taj broj smanjimo na oko 600 lica. Samo u prošloj godini zaposleno je 75 novih gerontodomaćica, a u planu nam je ove godine prijem u radni odnos još novih gerontomaćica, što će značiti i prijem novih korisnika-rekla je Stanisavljević i dodala da će se samim tim smanjiti lista čekanja.

Navela je da se na godišnjem nivou za uslugu pomoć u kući uključi oko 500 korisnika i dodala da je najveći broj onih koji koriste tu pomoć starosti između 70 i 80 godina.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter