Izvor: Nova.rs
12.04.2024 u 18:13
0

ADVOKAT IZ GRČKE IMA DRAGOCENE SAVETE: Evo šta da radite ako vam oduzmu tablice ili dozvolu, KLJUČ SU LEPI MANIRI

Savršen letnji odmor može da upropasti problem u saobraćaju. I šta raditi ako vam, recimo, dok ste na moru u Grčkoj, oduzmu tablice ili dozvolu zbog prekršaja, kakva je procedura za prekoračenje brzine i šta prvo treba uraditi ako se dogodi udes, a što mnogi ne znaju?

Desilo vam se verovatno da, dok istražujete informacije o letovalištima u Grčkoj i planirate odlazak na more, naiđete i na podatak da može da se desi da turistima u toj zemlji policajci skinu tablice sa kola zbog prekršaja. I savršen odmor se u trenu pretvori u pakao. Advokat Dimitris Bilis priča u kojim slučajevima policija oduzima tablice vozačima i šta srpski turisti tada treba prvo da urade.

Kazna za brzu vožnju

„Tablice se oduzimaju kad su konkretni prekršaji u pitanju – prekršaj dozvoljene bržine na putu, vožnja pod utičajem alkohola ili droga, nepropisno parkiranje u traci za autobuse, na mestu gde moraju prolaziti invalidi u kolicima ili slabovide osobe. Oni kojima oduzmu tablice moraju se obratiti najbližoj nadležnoj stanici saobraćajne policije“, kaže advokat Dimitris Bilis.

A ako se desi da, recimo, prekoračite dozvoljenu brzinu, kakva je procedura za kaznu?

„Za prekoračenje brzine policajac na licu mesta daje kaznu i tu u dokumentu piše gde se plaća kazna. Uglavnom se plaća u nadležnoj najbližoj opštini, na čijoj teritoriji se desio prekršaj, ili u pošti“, kaže naš sagovornik i dodaje da dokaz o uplati svakako treba sačuvati.

Oduzimanje vozačke dozvole

Posebno neprijatno je kad se, iz bilo kog razloga, desi da turisti policija oduzme vozačku i saobraćajnu dozvolu – i kako se onda vratiti kući ako je datum polaska tu, a policiija još ne vraća dokumenta?

„Kad je takva kazna u pitanju, na samom dokumentu kazne piše na koliko vremena se oduzima sve to, da li na 10 dana, ili na 20 dana, ili na 30 dana. Srpski turisti treba da znaju da tada pre svega moraju da uplate kaznu, da li u opštini ili u pošti. Onda sa tim dokazom o uplati idu do nadležne stanice saobraćajne policije i na fin način zamole za vanredno vraćanje dokumenata zbog vraćanja kući.“

Dakle, tu se treba nadati da će lepa reč otvoriti gvozdena vrata.

Važna stavka – osiguravajuća kuća drugog vozača

A kakva je procedura ako dođe do udesa – i u slučaju da je turista vozač kriv i da nije?

„U slučaju udesa vozač prvo treba da kontaktira svoju osiguravajuću kuću iz Srbije radi dobijanja uputstva. Uz to se svakako na licu mesta čeka da dođe ekspert saradnik iz svoje osiguravajuće kuće ili od drugog vozača, da slika vozila i štetu, pa potpisuje izveštaj o dešavanju i o krivici. Svakako se traži i broj telefona osiguravajuće kuće drugog vozača, pa se komunicira sa njom od sledećeg dana o broju predmeta i o daljim koracima u vezi nadoknade odštete. A kad ima i povređenih, svakako se javlja nadležnima i čeka se patrola saobraćajne policije i hitne pomoći.“

Naš sagovornik kaže da je ta komunikacija sa osiguravajućom kućom drugog vozača vrlo bitna, a mnogi to zanemare.

„Što se tiče procedure nadoknade štete, iz mog iskustva sa predmetima spskih klijenata, greška koju mogu da učine je to što ne komuniciraju odmah od sledećeg dana nakon udesa sa osiguravajućom kućom drugog vozača. Ne pitaju o broju predmeta, pa ne prate detaljno uputstvo o koracima do nadoknade. Nažalost, treba puno, puno strpljenja u komunikaciji sa osiguravajućom kućom drugog vozača, ali upornost se na kraju isplati.“

pixabay

Lepi maniri – nikako mito

Advokat Dimitris Bilis ima jedan ključni savet i kad su u pitanju prekršaji srpskih vozača u Grčkoj, tj. šta kod najčešćih problema sa kaznama u Grčkoj srpski turisti moraju da znaju unapred.

„Što se kazne tiče, lepi maniri prema policajcu svakako utiču na sve. Kad se neko pravi prepametan ili se pravi lud, ne prolazi lako. A kad se prizna greška i na fin način pokušate da se opravdate, prolazi se lako. Mito ne treba ovde, lepi maniri su ključ.“

Suština je da, ako napravite prekršaj, tj. pokaže se da ste krivi, nema vrdanja i pokušaja podmićivanja, nego na fin način se potruditi da sve prođe što lakše i platiti.

Zadržavanje na granici

Važno pitanje je i da li zbog prekršaja i pravnih problema srpske turiste mogu da zadrže na granici kad se vraćaju kući – da li tad može da ih sačeka neka kazna ili neke kazne mogu naknadno da stignu na adresu u Srbiji.

„Nema šanse da vas zadrže na graničnom prelazu, na ulazu ili na izlazu, osim ako nije krivični predmet u pitanju, na primer, ako ste izazvali saobraćajni udes i odjurili sa mesta udesa. To jeste krivično delo i zbog toga mogu da vas zadrže na graničnom prelazu, pa da vas policija istražuje. A saobraćajne kazne se ne šalju u druge zemlje jer se uglavnom plaćaju pre odlaska iz Grčke“, kaže naš sagovornik i na kraju dodaje da se u narednom periodu menja zakon o saobraćaju u Grčkoj, pa su moguće novine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter