Izvor: kurir.rs
19.12.2023 u 13:27
0

AKO NA SVETOG NIKOLU BUDE LEPO VREME EVO KAKVA ĆE ZIMA BITI: Čeka nas iznenađenje i na proleće

Ukoliko se desi da na dan slave Sveti Nikola budu prolećne temperature i sunčano vreme, zima i mraz će nas zadesiti usred proleća, kaže naše staro verovanje.

– Ako se desi da na Nikoljdan greje sunce i da bude toplo kao što najavljuju to znači da će nam verovatno zima biti duža. Prema verovanjima koja se prenose s kolena na koleno u aprilu možemo da očekujemo mraz što može da utiče na rano voće – kaže  starina Tomislav Milić (87) iz okoline Leskovca, koji ceo život sakuplja i dalje prenosi narodna verovanja.

On podseća da verovanja predskazuju i da ukoliko na Badnji dan i Božić bude snega ili pravo zimsko vreme cela godina će biti rodna.

ŠTA TREBA DA SE NAĐE NA TRPEZI ZA NIKOLJDAN: Sveštenik otkriva šta je važno da se danas uradi

Podsetimo, prema sezonskoj prognozi RHMZ-a april će biti prosečno topao i prosečno vlažan mesec.

– U prvoj dekadi aprila moguća pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza. Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.4ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 9.6ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.2ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 18.6ºC – navodi se u sezonskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter