Izvor:
30.08.2019 u 09:41
0

ČAVUŠOGLU: Iranski tanker ide u Liban

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je danas da je iranski tanker, koji je trenutno u turskim vodama, na putu za Liban, javlja Rojters.

Agencija je ranije danas prenela informaciju sa sajta za praćenje brodova Marin trafik, prema kojoj se tanker, koji se našao u središtu sukoba Vašingtona i Teherana, uputio se ka Turskoj.

Navedeno je da se tanker Adrijan Darja uputio se ka Iskenderunu, gradu na jugoistoku Turske, koji je udaljen oko 200 kilometara od rafinerije u Banijasu u Siriji, što je, kako se pretpostavlja, bila njegova prvobitna destinacija.

Tanker se pre toga uputio ka grčkoj luci Kalamata, a onda ka luci Mesrin u Turskoj.

U četvrtak, on je iznenada promenio kurs i napravio skoro potpuni zaokret od turske obale, a potom je jutros, zapadno od Kipra, slično postupio i vratio se nazad.

Iranski tanker je pušten sredinom avgusta iz Gibraltara posle pet nedelja zadržavanja jer se sumnjalo da prevozi iransku naftu u Siriju, čime se krše sankcije Evropske unije.

Zaustavljanje, a zatim puštanje tankera u Gibraltaru, pojačalo je tenzije između Irana i SAD, a prema dokumentima SAD, tanker je navodno u vlasništvu iranske Revolucionarne garde, elitne vojne jedinice Irana koju SAD smatraju terorističkom organizacijom, a koja je pod direktnim vođstvom vrhovnog vođe Irana, Ajatolaha Alija Hamneija.

Izvor: Tanjug
Slika: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter