Izvor:
04.06.2018 u 19:46
0

CIPRAS I ZAJEV ODUGOVLAČE SA RAZGOVOROM: Atina i Skoplje kupuju vreme da privole opoziciju!

Atina i Skoplje još čekaju na telefonski razgovor premjera, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, koji treba da potvrde sve što je do sada dogovoreno u vezi sa novim imenom Makedonije, a u međuvremenu analitičari tvrde da obe strane kupuju vreme ne bi li opozicione lidere privoleli da prihvate dogovoreno.

Opozicija u Grčkoj i Makedoniji je iz različitih razloga protiv do sada predloženih opcija novog imena te bivše jugoslovenske republike. Grčka opozicija ne priznaje makedonski identitet, a makedonska se protivi promeni Ustava, pri čemu je najglasniji predsednik Makedonije, Ðorđe Ivanov.

Svoj protest najuticajnija makedonska opoziciona VMRO-DPMNE je svoje nezadovoljstvo izrazila na protestu u subotu u Skoplju, a grčka opozicija je tim povodom protest najavila za 6. jun. Ministar spoljnih poslova u senci grčke opozicione Nove demokratije, Jorgos Kamucakos, izjavio je juče da je bolje da se dogovor postigne kasnje, a da rešenje bude bolje, nego da to bude sada, a da odluka bude loša.

Telefonski razgovor Ciprasa i Zaeva bio je najavljen za petak, ali je on odložen iz, kako tvrdi Zaev, zbog nekih "tehničkih pitanja". Tokom telefonskog razgovora dvojica premijera bi trebalo najpre usmeno da se saglase o postignutom sporazumu u 11 tačaka, a potom je najavljen njihv susret u Prespi, gde bi oni sporazum ozvaničili potpisima. Kako su preneli ranije makedonski mediji, susretu u Prespi treba da prisustvuje navodno i albanski premijer Edi Rama.

I dok je Zaev još pun optimizma i gotovo uveren u rešenje višedecenijskog sporaza Grčkom, što bi omogućilo Makedoniji da dobije datum početka pregovora priključenja EU i ulazak te zemlje u NATO, makedonska opozicija poručuje da ne pristaje na promenu Ustava. Za zvaničnu Atinu pregovori o imenu doneće rešenje samo ako vlada u Skoplju predvidi izmenu Ustava, za šta je otrebno da se u parlamentu obezbedi dvotrećinska većina.

Politički analitičar Ðeljal Neziri smatra da ovde nije reč o pravom usporavanju već je, kaže, u pitanju kupovina vremena da se opozicija i druge političke vlasti u obema zemljama ubede da treba da glasaju za postignuto rešenje, koje nije saopšteno javnosti,.

– Ne verujem da će nakon svih diplomatskih napora ovo pitanje vratiti na polaznu tačku, naročito ne posle značajnog uključivanja američke diplomatije u proces rešavanja spora – rekao je Neziri.

Istog mišljenja je i profesor na Univerzitetu Sveti Kliment Ohridski, Nikola Dujovski.

On je rekao da je optimista da je rešenje spora oko imena na vidiku, a da je telefonski razgovor odložen da bi se dobilo više vremena za kvalitetan dogovor.

– Mislim da se neće vratiti iz ove situacije, niti će to dozvoliti grčka, ni makedonska strana, jer su već puno toga uradili – rekao je Nikola Dujovski.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter