Izvor: Tanjug
31.10.2020 u 15:23
0

DAN NEUROHIRURGIJE: U Beogradu će se usavršavati najbolji stručnjaci iz ove grane medicine

Dan neurohirurgije obeležava se danas, a posebnim rezultatima može da se pohvali Odeljenje za hirurško lečenje povreda i obolenja perifernog nervnog sistema Klinike za neurohirurgiju, koje je dobilo projekat EU i postaće evropski centar izvrsnosti za lečenje pacijenata sa povredama perifernog nervnog sistema, ali i edukativni centar za usavršavanje lekara iz cele Evrope.

Neurohirurgija u Srbiji danas slavi 97 godina postojanja. Prvo otklanjanje tumora hipofize kroz nos uspešno je obavio prof. Milivoje Kostić 31. oktobra 1923. godine.

Načelnik Odeljenje za hirurško lečenje povreda i obolenja perifernog nervnog sistema prof. Lukas Rasulić kaže da su uspešnim rezultatima u radu, koji su prezentovani i stručnim svetskim časopisima, uspeli da se izbore za evropski projekat i postanu centar izvrsnosti za pacijente sa povredama perifernog nervnog sistema.

„Nastavićemo sa uvođenjem novih tehnologaja i obučavanjem neurohirurga. Mi smo jedino odeljenje te vrste koje je nosilac projekta u EU ali i van nje. Bićemo centar izvrsnosti za pružanje usluga lečenja i edukacije ne samo srpskih već i evropskih neurohirurga“, rekao Rasulić za Tanjug.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kaže da je reč o ERAZMUS projektu, koji će biti veliki impuls za sticanje novih znanja. Projekat je vredan oko milion evra i sprovodiće se šest godina.

SVE O KORONI

BOLNICE U SRBIJI SVE PUNIJE A EKSPERTI ZABRINUTI: OVO JE TEK POČETAK! Evo da li smo pred korona kataklizmom?!

UPOZORENJE DIREKTORKE „BATUTA“ Bolnički kapaciteti se pune, treba se držati mera

HRVATSKI KORONA PRESEK Obolelo 2.769 ljudi, sve više mrtvih

Napominje da uspeh veći ukoliko se zna da je projekat Odeljenja za hirurško lečenje povreda i obolenja perifernog nervnog sistema Klinike za neurohirurgiju jedan od 30 za koje su odobrena sredtsva, a da je u trci bilo 260 projekata.

„Profesor Lukas Rasulić je je uspeo u teškoj takmičarskoj borbi da izvojuje značajnu pobedu . Projekat traje šest godine i to je velika prilika za sve mlade specijalizante“, rekao je Ružić.

Državni sekreta Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek cestitao dan neurohirurgije lekarima i naveo da je Odeljenje koje vodi prof. Rasulić dobilo epohalni projekat.

„Naša neurohirurgija postiže vrhunske rezultate i ovo je dokaz da je naša medicina na vrhunskom nivou. Odeljenje prof. Lukasa će biti edukativni centar za celu Evropu, a ne samo za našu zemlju. Ovde će dolaziti stručnjaci iz cele Evrope“, zaključio je Ðerlek.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter