Izvor: Tanjug
19.02.2023 u 10:04
0

ĐERLEK NAJAVIO: Kovid bolnice u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu postaju palijativni centri

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da će kovid bolnice u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu verovatno postati centri za palijativnu negu, odnosno zbrinjavanje umirućih pacijenata, jer je, kako je rekao, postignuta prećutna saglasnost svih onih koji odlučuju o ovom pitanju.

-Mi imamo palijativne centre širom Srbije, ali oni ne zadovoljavaju potrebe. Nažalost, prava je epidemija ne samo malignih već i hroničnih bolesti. Pacijenti kod kojih su iscrpljene sve mogućnosti lečenja, ne mogu da ostanu u kliničkom centru, ali ni u kućnim uslovima, i moramo da ih zbrinjavamo u palijativnim bolnicama -rekao je Đerlek.

On je naglasio da je plan da se samo jedan deo kovid bolnica upotrebi za palijativno lečenje, jer su vrlo kvalitetno urađene, posebno, kako je rekao, Batajnica koja ima ceo kardiohirurški deo i ginekološki i hirurški deo.

DOBRA VEST! Dečaku iz Srbije uspešno transplantirano srce u KBC Zagreb

Tamo mogu da se rade sve vrste operacija, lečenja i invazivna dijagnostika. One će biti korisne i za lečenje, ali i za one pacijente kod kojih terapijskih mogućnosti više nema“, rekao je Đerlek.

On je zaključio da je to od velikog značaja za porodice koje nisu dovoljno stručne da bi nekom svom rođenom stavili nazogastričnu sondu, kateter, promenili stomu i slično.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter