Izvor: magazin.novosti
19.02.2023 u 07:36
0

SPC DANAS SLAVI SVETOG FOTIJA CARIGRADSKOG: Jedan je od najvećih otaca pravoslavne Crkve

Među Slovene je poslao svima znanu braću, Konstantina i Metodija.

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Fotija Carigradskog.

Sveti Fotije je rođen u Carigradu u poštovanoj porodici. Njegov otac Sergije bio je čuvar carskog dvora i brat Svetog patrijarha Tarasija, koji je predsedavao VII Vaseljenskim Saborom. Ovoj porodici, u vreme cara Teofila, ikonoborci su oduzeli imanje, mučili su ih i prognali. Sveti Fotije je još od detinjstva živeo monaškom životu, ali pravoslavni car Mihailo ga je protiv njegove volje postavio za svog prvog savetnika i sekretara.

Isto tako, mimo njegove volje, izabran je i za patrijarha Carigradskog. Na jednom lažnom saboru zbačen je sa patrijaršijskog trona, pa je vraćen i opet zbačen. Nepokolebivi zaštitnik Crkve od vlastoljublja Rimskog pape. Upokojio se u Gospodu 891. godine.

Prema predanju on je za samo šest dana prošao sve činove, od svetovnjaka do patrijarha.

OGLASILA SE SPC: Ulazak u hram Svetog Save se ne naplaćuje nikome!

Sveti Fotije Carigradski je jedan od najvećih otaca pravoslavne Crkve koji je živeo u devetom veku kada se Crkva borila za očuvanje poštovanja ikona, kao i za očuvanje pravoslavnoga Predanja svetih sedam vaseljenskih sabora i svetih otaca Crkve. Svetoga Fotija patrijarha carigradskog sa pravom nazivaju ocem jedinstva Crkve jer se upravo on borio za očuvanje toga jedinstva ne odstupajući od vere „jednom predane svetima“.

Kako stoji Žirili svetog Ćirila, vizantijski car, Mihajlo Treći, je u dogovoru sa tadašnjim carigradskim patrijarhom Fotijem odlučio da odgovori na molbu moravskog kneza Rastislava… Među Slovene je poslao svima znanu braću, Konstantina i Metodija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter